Εμπλοκή για τα κόκκινα δάνεια-Χαώδεις οι διαφορές Αθήνας-δανειστών που ζητούν μέτρα ΣΟΚ

Σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση-Μεγάλες οι διαφορές για την προστασία της α'κατοικίας

Μεγάλο χάσμα χωρίζει την ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές στο θέμα των κόκκινων δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει μετωπική σύγκρουση στα όρια της... εμπλοκής για το νόμο Κατσέλη, μέσα στην αίθουσα, όπου κάνουν την διαπραγμάτευση οι κκ Τσακαλώτος και Σταθάκης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Το θέμα αυτό, είναι ένα από τα 49 προαπαιτούμενα, και αν δεν υπάρξει συμφωνία σε αυτό, δεν αποκλείεται να κινδυνεύσει η εκταμίευση της δόσης των 2 δις ευρώ.

Η διαπραγμάτευση, που είναι ακόμη σε εξέλιξη, κρατά περίπου 3 ώρες, με τους Θεσμούς να προτείνουν μέτρα ΣΟΚ για τα κόκκινα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Τι προτείνει η ελληνική πλευρά

-Η ελληνική πλευρά προτείνει να προστατεύεται η κύρια κατοικία αξίας 200.000 ευρώ για ένα άτομο, 250.000 ευρώ για ένα ζευγάρι, η οποία προσαυξάνεται ανά 25.000 ευρώ για κάθε παιδί, με όριο τα τρία παιδιά. Αυτό σημαίνει όριο προστασίας μέχρι 325.000 ευρώ.

-Επιπλέον, η ελληνική πλευρά θέλει οροφή οικογενειακού εισοδήματος 35.000 ευρώ και συνολική οφειλή που να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.

-Η ελληνική πρόταση καλύπτει το 72,17% των δανειοληπτών.

Τι προτείνουν οι δανειστές

-Το κουαρτέτο από την άλλη πλευρά, προτείνει η προστατευόμενη αξία για την πρώτη κατοικία να μην ξεπερνά τις 120.000 ευρώ, ενώ παραμένει στο τραπέζι το ποσό των 60.000-70.000 ευρώ για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

-Στα εισοδηματικά όρια, αυτό που προτείνουν οι δανειστές με το ζόρι ξεπερνά τις 23000 ευρώ για μια πενταμελή οικογένεια (περίπου 8180 ευρώ το άτομο), με τις οφειλές να μην ξεπερνούν τις 120.000 ευρώ!

-Η πρόταση των Θεσμών καλύπτει μόνο το 17,3% των δανειοληπτών.

Και όλα αυτά την ώρα που οι δανειστές εκφράζουν... επιφυλάξεις και για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές έλλειμμα -0,25% φέτος και πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% (το 2016), αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top