ΠΡΟΣΟΧΗ όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να αποφύγετε τις παγίδες του ΕΝΦΙΑ

Μια παράλειψη μπορεί να σας στοιχίσει ακριβά

​Αναρτήθηκαν από χθες στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και περίπου έξι εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει μέχρι τις 30 Οκτωβρίου να πληρώσουν την πρώτη δόση του… φουσκωμένου φόρου, αφού φέτος η αποπληρωμή θα γίνει σε πέντε και όχι σε έξι δόσεις.

Όμως οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ελέγξουν διεξοδικά το εκκαθαριστικό για τυχόν λάθη ή παραλείψεις που ενδεχομένως να αυξήσουν και άλλο το φόρο.

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι τα εξής:

Έκπτωση 20% έχουν τα ακίνητα που ήταν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014.
Έκπτωση 50% χορηγείται σε άγαμο με ετήσιο εισόδημα έως 9.000 ευρώ, ποσό το οποίο προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ εφόσον είναι έγγαμος για τη σύζυγο και για κάθε προστατευόμενο τέκνο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαθέτει ακίνητη περιουσία συνολικής επιφάνειας άνω των 150 τ.μ. και η αξία της ακίνητης περιουσίας του, εκτός των αγροτεμαχίων δεν υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ αν είναι άγαμος, τις 150.000 αν είναι έγγαμος και τις 200.000 αν είναι έγγαμος με δύο παιδιά.
Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται τρίκτεκνοι – πολύτεκνοι και ΑΜΕΑ άνω του 80% με εισόδημα έως 12.000 ευρώ που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο, εφόσον η συνολική επιφάνεια της ακίνητης περιουσίας του δεν ξεπερνά τα 150 τ.μ.
Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματος δικαιώματος στο Ε9 το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο, ενώ σε περίπτωση μη αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.
• Αν δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός ορόφου για τον υπολογισμό φόρου, λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.
• Σε περίπτωση κατά την οποία το έτος γέννησης επικαρπωτή έχει συμπληρωθεί με διψήφιο αριθμό, αυτός θεωρείται ως η ηλικία του επικαρπωτή κατά το έτος υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων. Σε περίπτωση ��η αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου έτους γέννησης επικαρπωτή, με εξαίρεση την προηγούμενη περίπτωση λαμβάνεται το δυσμενέστερο για τον φορολογούμενο έτος.
• Σε περίπτωση κατά την οποία έχει συμπληρωθεί η στήλη της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο, αλλά δεν έχει συμπληρωθεί η κατηγορία του ακινήτου, θεωρείται ότι επί του αγροτεμαχίου βρίσκεται κατοικία.
• Σε περίπτωση κατά την οποία δεν έχουν συμπληρωθεί τα στοιχεία πρόσοψης του αγροτεμαχίου ή έχουν συμπληρωθεί λανθασμένα για τον συμπληρωματικό φόρο των νομικών προσώπων, θεωρείται ότι έχει πρόσοψη σε εθνική ή επαρχιακή οδό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top