Η ευρωπαϊκή κρίση σε αριθμούς: Πλουτίζει ο πυρήνας σε βάρος της περιφέρειας!

Οι Έλληνες και οι Ιρλανδοί είχαν τις μεγαλύτερες απώλειας στην προσωπική περιουσία

Η ευρωπαϊκή κρίση σε αριθμούς: Πλουτίζει ο πυρήνας σε βάρος της περιφέρειας!

Μεταφορά πλούτου από τη δοκιμαζόμενη περιφέρεια προς τον ισχυρό πυρήνα της ΕΕ και της ευρωζώνης (και -κατά συνέπεια- όξυνση των ανισοτήτων μεταξύ των κρατών-μελών, μαρτυρούν νέα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ευρωπαϊκή κρίση.

Όπως προκύπτει, οι Έλληνες και οι Ιρλανδοί είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες στην αξία της προσωπικής τους περιουσίας την τελευταία τετραετία ως συνέπεια της κρίσης, κατά τη διάρκεια της οποίας το διαθέσιμο εισόδημα τους μειωνόταν με ετήσιο ρυθμό 4,5% το χρόνο, δηλαδή κατά 19,25% στο σύνολο της περιόδου.

Μάλιστα, η μείωση αυτή κατέταξε τους Έλληνες το 2015 ως έναν από τους φτωχότερους λαούς στην ευρωζώνη, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονες εισοδηματικές διαφορές μεταξύ του πυρήνα και της περιφέρειας.

Ειδικότερα, οι απώλειες στην αξία της προσωπικής περιουσίας κάθε Έλληνα από το 2011 έως και το πρώτο τρίμηνο του 2015 ανήλθαν σε 16.909 ευρώ έναντι 18.474 ευρώ που απώλεσαν οι πρώτοι στην κατάταξη, δηλαδή οι Ιρλανδοί. Με σημαντικές κατά κεφαλήν απώλειες της τάξεως ��ων 12.780 ευρώ ακολουθούν οι Ισπανοί και κατά 4.876 ευρώ οι Κύπριοι, όταν την ίδια περίοδο κάθε Ολλανδός αύξησε την προσωπική του περιουσία κατά 33.621 ευρώ, κάθε Βέλγος κατά 24.005 ευρώ και κάθε Γερμανός κατά 19.277 ευρώ.

Η μεταβολή του ατομικού πλούτου ήταν θετική και συνολικά στην Ένωση: κατά μέσο όρο αυξήθηκε κατά 6.570 ευρώ στην ευρωζώνη και κατά 2.612 ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 κρατών-μελών.

eisodiam-thumb-large.jpg

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top