Είδος πολυτελείας το σχολείο: Τα δίδακτρα ΠΡΙΝ και ΜΕΤΑ την επιβολή ΦΠΑ (ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ)

«Τσουνάμι» αντιδράσεων φέρνει η απόφαση της κυβέρνησης για κλιμακωτό φόρο

Είδος πολυτελείας το σχολείο: Τα δίδακτρα ΠΡΙΝ και ΜΕΤΑ την επιβολή ΦΠΑ (ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ)

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή κλιμακωτού ΦΠΑ έως 13% στα δίδακτρα της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Η προεκλογική δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα για πλήρη κατάργηση του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση εξανεμίστηκε, προκαλώντας μεγάλο πονοκέφαλο και απογοήτευση σε χιλιάδες οικογένει��ς.

Την ίδια ώρα, η απόφαση της κυβέρνησης για κλιμακωτό ΦΠΑ δεν έχει πάρει το "πράσινο φως" από τους δανειστές, καθώς δεν έχουν βρεθεί τα ισοδύναμα που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό των 150 εκατ. ευρώ έως τα 300 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογισθεί ως έσοδα εάν ο ΦΠΑ ήταν στο 23%, ενώ υπάρχει εκτίμηση ότι ακόμη και με 23% το ποσό που θα εισπράξει η κυβέρνηση είναι το 11,5% του στόχου της.

Πριν ακόμη εφαρμοστεί το μέτρο γονείς, σχολάρχες και κόμματα της αντιπολίτευσης επιτίθενται στην κυβέρνηση, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα έχει καταγγελθεί και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με το επιχείρημα ότι η επιβολή ΦΠΑ στην παιδεία αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέραμε την Τρίτη στο star.gr, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι δεν ήταν πρόταση της Κομισιόν η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης.

Πως όμως θα επηρεάσει γονείς και μαθητές η απόφαση της κυβέρνησης για κλιμακωτό ΦΠΑ στην εκπαίδευση;

Η κλιμακωτή εφαρμογή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ως εξής:

-Σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, «όπου οι θέσεις στα αντίστοιχα δημόσια είναι περιορισμένες», όπως λέει η ανακοίνωση, δεν θα επιβληθεί ΦΠΑ.

-Σε φροντιστήρια, ΙΕΚ, σχολές ξένων γλωσσών, χορού, ωδεία κ.λπ., «τα οποία κρίνονται σημαντικά για την εξωσχολική παιδεία που παρέχουν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στα παιδιά τους», όπως λέει η απόφαση, επιβάλλεται ΦΠΑ 6%.

-Σε ιδιωτικά δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια θα ισχύσει ΦΠΑ 13%.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ (Από την εφημερίδα το Έθνος)

ΔΗΜΟΤΙΚΑ

pinakas.jpg

ΓΥΜΝΑΣΙΑ –ΛΥΚΕΙΑ

def.jpg


Χαμηλά δίδακτρα: 2.500-3.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Με τον ΦΠΑ 2.825 - 3.390 ευρώ

Μεσαία δίδακτρα: 3.000-7.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Με τον ΦΠΑ 3.390 – 7.910 ευρώ

Υψηλά δίδακτρα: 7.000-13.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Με τον ΦΠΑ 7.910 – 14.690 ευρώ.

ΚΕΝΤΡΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

pinakas2.jpg

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

pinakas3.jpg

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top