Έρχεται η λυπητερή του ΕΝΦΙΑ για περισσότερους από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων

Το αργότερο έως την Πέμπτη θα έχουν αναρτηθεί στο Taxis

​Έρχεται η λυπητερή για περισσότερους από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, αφού το αργότερο μέχρι την Πέμπτη θα έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Taxis, το ραβασάκι για την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Για να δει κάποιος το εκκαθαριστικό του θα πρέπει να μπει στην ιστοσελίδα www.gsis.gr και με τους κωδικούς που χρησιμοποιεί για τη φορολογική του δήλωση να εκτυπώσει και το πρώτο ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ.

Μάλιστα η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τις 30 Οκτωβρίου και αν κάποιος καθυστερήσει έστω και μια μέρα θα επιβαρυνθεί με προσαυξήσεις 0,73% για κάθε μήνα που θα περνάει από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμ��ς.

Επίσης, όσοι επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να ξεχάσουν οποιαδήποτε έκπτωση, ενώ και φέτος, όπως έχει διαμηνύσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τ. Αλεξιάδης, οι ιδιοκτήτες θα επιβαρυνθούν με έναν φόρο ιδιοκτησίας, ο οποίος όμως βασίζεται σε πλασματικές αντικειμενικές αξίες που ισχύουν από το 2007.

Οι επόμενες τέσσερις δόσεις θα πληρωθούν αντίστοιχα στα τέλη των επόμενων μηνών, ώστε να έχει εξοφληθεί ο ΕΝΦΙΑ ως τα τέλη του Φεβρουαρίου.

Επίσης, δεν την γλιτώνουν οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων, ενώ εξετάζεται από το 2016 να επιβαρυνθούν με ΕΝΦΙΑ και όσοι διαθέτουν ακίνητα στο εξωτερικό.

Πάντως και φέτος θα εξαιρεθούν από τον ΕΝΦΙΑ ή θα έχουν κάποι�� έκπτωση οι εξής κατηγορίες πολιτών:

• Έκπτωση 20% προβλέπεται για κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα καθ' όλη τη διάρκεια του 2014.
• Έκπτωση 50% χορηγείται σε οικονομικά αδυνάμους εφόσον συντρέχουν σωρευτικά τα εξής:
α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν είναι πάνω από 9.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν είναι πάνω από 150 τ.μ.
γ) Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν ξεπερνά το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
• Έκπτωση 100% χορηγείται σε τριτέκνους, πολυτέκνους και άτομα με αναπηρία από 80% και πάνω εφόσον υπάρχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
α) Το φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν είναι πάνω από 12.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν είναι πάνω από 150 τ.μ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top