ΦΠΑ τριών ταχυτήτων στην ιδιωτική εκπαίδευση σκέφτεται η κυβέρνηση λόγω απουσίας ισοδυνάμων

Τα σενάρια που εξετάζονται

ΦΠΑ τριών ταχυτήτων στην ιδιωτική εκπαίδευση σκέφτεται η κυβέρνηση λόγω απουσίας ισοδυνάμων

​Προς την επιβολή ΦΠΑ τριών ταχυτήτων στην ιδιωτική εκπαίδευση οδεύει η κυβέρνηση, καθώς συνειδητοποιεί ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν τα ισοδύναμα εκείνα μέτρα που θα οδηγούσαν και στην αναστολή του μέτρου.

Ο πρωθυπουργός παρά τις δυσκολίες έχει δώσει οδηγία στα στελέχη της κυβέρνησης να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο, ώστε η μέση οικογένεια να απαλλαγεί από την επιβολή ΦΠΑ, ύψους 23% στο σύνολο των δραστηριοτήτων που συνδέονται με την εκπαίδευση στον ιδιωτικό τομέα.

Σήμερα λήγει η πρώτη παράταση που είχε δοθεί για την αναστολή της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση επί υπηρεσιακής κυβέρνησης και ήδη το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε νέα παράταση μιας εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σενάριο που φαίνεται μέχρι στιγμής να είναι το επικρατέστερο είναι η επιβολή ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία, με το σκεπτικό ότι η εγγραφή των μαθητών σε αυτά είναι επιλογή των γονέων τους και όχι υποχρέωση.

Όσον αφορά στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και μέσης εκπαίδευσης, εξετάζεται το σενάριο να επιβληθεί ΦΠΑ 13% και να μην επιβληθεί καθόλου ΦΠΑ στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία και στους παιδικούς σταθμούς, αναγνωρίζοντας ότι το πρόβλημα αφορά χιλιάδες οικογένειες, ειδικά φέτος που πολλά παιδιά δεν έγιναν δεκτά στους παιδικούς σταθμούς των Δήμων.

Με την απαλλαγή των παιδικών σταθμών και των νηπιαγωγείων από το ΦΠΑ, η κυβέρνηση θέλει επίσης να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο και τις ευαισθησίες που έχει απέναντι στην οικογένεια με δύο εργαζόμενους γονείς, που αναγκάζονται να στείλουν τα παιδιά τους από πολύ νωρίς στους παιδικούς σταθμούς.

Σε σύσκεψη μάλιστα που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή υπό τον Α. Τσίπρα με τη συμμετοχή του Ε. Τσακαλώτου, του Ν. Παππά, του Π. Σκουρλέτη, του Α. Φλαμπουράρη, του Ν. Φίλη και του Τ. Αλεξιάδη, διαπιστώθηκε η δυσκολία στην εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων, ενώ τονίστηκε ότι η έλλειψη συνεργασίας του ΥΠΟΙΚ με την Γενική Γραμματεία Εσόδων δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια εξεύρεσης των μέτρων που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top