Ξεκίνησε εβδομάδα των παθών με νέο ΕΝΦΙΑ και αύξηση επιτοκίων στις 100 δόσεις

Σύγχυση στους φορολογούμενους για τέλη κυκλοφορίας και ΕΝΦΙΑ 2016

Ξεκίνησε εβδομάδα των παθών με νέο ΕΝΦΙΑ και αύξηση επιτοκίων στις 100 δόσεις
Εβδομάδα των παθών ξεκίνησε για εκατομμύρια φορολογούμενους καθώς νέος ΕΝΦΙΑ και αύξηση των επιτοκίων στη ρύθμιση των 100 δόσεων αναγκάζουν τους πολίτες να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Χιλιάδες φορολογούμενοι που είχαν μπεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων είδαν σήμερα το ποσό της δόσης τους να αυξάνεται, λόγω της αύξησης του επιτοκίου από το 3% στο 5,05%.

Ο φοροτεχνικός Γιώργος Χριστόπουλος δίνει στο ρεπορτάζ του Star ένα πραγματικό παράδειγμα αύξησης δόσης για έναν φορολογούμενο που είχε ρυθμίσει μια οφειλή 2.100 ευρώ σε 40 δόσεις:

"Η δόση του ήταν 53 ευρώ και αυξάνεται τα 57 ευρώ, δηλαδή θα πληρώσει συνολικά περίπου 130 ευρώ περισσότερα".

Το επιτόκιο αυξάνεται για όλους τους φορολογούμενους που η ρυθμισμένη οφειλή τους ξεπερνά τις 5.000 ευρώ, ενώ για όσους έχουν ρυθμίσει έως 5.000 ευρώ αυξάνεται εφόσον: ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, έχουν αξία ακινήτων άνω των 150.000 ευρώ και το ποσό της οφειλής είναι μικρότερο από το 50% του εισοδήματός τους.

Έως το τέλος της εβδομάδας θα δουν οι φορολογούμενοι στο taxisnet τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ που θα υπολογιστεί και πάλι με αντικειμενικές τιμές του 2007 που είναι έως και διπλάσιες από τις εμπορικές. Ο φόρος δεν έχει καμιά ουσιαστική διαφορά σε σχέση με πέρυσι και το συνολικό ποσό που θα πληρώσουν και φέτος οι φορολογούμενοι είναι 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο φόρος θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις, με την πρώτη έως το τέλος Οκτωβρίου και την τελεyταία έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Κάποιοι όμως είναι τυχεροί. Έκπτωση 50% από το φόρο δικαιούνται όσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 9.000 ευρώ με το όριο αυτό να προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας. Δηλαδή μια τετραμελής οικογένεια γλιτώνει το μισό ΕΝΦΙΑ αν έχει ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ. Πλήρη απαλλαγή δικαιούνται τρίτεκνοι,πολύτεκνοι και ανάπηροι με ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας.

Σύγχυση στους φορολογούμενους για τέλη κυκλοφορίας και ΕΝΦΙΑ 2016

Στο σκοτάδι και σε σύγχυση βρίσκονται όμως οι φορολογούμενοι για τον ποιόν και πόσον ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν το 2016, αλλά και για τα φετινά τέλη κυκλοφορίας. Για τα τέλη, το οικονομικό επιτελείο έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο για αλλαγές από φέτος με αύξηση των τελών στα οχήματα έως πέντε ετών που έχουν υψηλή εμπορική αξία. Ωστόσο, δέκα ημέρες πριν αρχίσει η πληρωμή τους και οι ιδιοκτήτες ΙΧ δεν ξέρουν πόσα θα πληρώσο��ν.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top