Δείτε πως θα εισπράττουν τις ασφαλιστικές εισφορές από τους ελεύθερους επαγγελματίες

Εξετάζουν και έκτακτη εισφορά για μισθωτούς με αποδοχές άνω των 2000 ευρώ!

Δείτε πως θα εισπράττουν τις ασφαλιστικές εισφορές από τους ελεύθερους επαγγελματίες

​Νέο μηχανισμό είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών, το τελικό ύψος των οποίων θα συνδεθεί με το εισόδημα, εξετάζει το υπουργείο Εργασίας για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Όπως γράφει η εφημερίδα «το Έθνος», ένα από τα σενάρια είναι η είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών να γίνεται αυτόματα μέσα από τις αποδείξεις που εκδίδουν αυτοαπασχολούμενοι και ελευθεροεπαγγελματίες. Η λογική είναι σε κάθε συναλλαγή να επιβληθεί ένα ποσοστό επί του εισπραττόμενου ποσού, το οποίο αυτόματα θα αποδίδεται υπέρ της κοινωνικές ασφάλισης και θα συνιστά την εισφορά του κάθε ασφαλισμένου ελευθεροεπαγγελματία, αυτοαπασχολούμενου ενδεχομένως και αγρότη στο σύστημα. Αρμόδιες πηγές, δεν αποκλείουν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να υπάρχει κλιμάκωση σε αυτόν τον μηχανισμό είσπραξης των εισφορών.

Το σενάριο προβλέπει πως αν παρακρατηθεί μεγαλύτερο ποσό από αυτό που αναλογεί στον κάθε ασφαλισμένο ως εισφορά, τότε το επιπλέον ποσό μετά την εκκαθάριση θα τοποθ��τείται σε έναν ατομικό "κουμπαρά", που θα λειτουργεί ανταποδοτικά. Προβλέπεται πως ο ασφαλισμένος θα έχει την δυνατότητα να αποσύρει το ποσό που θα έχει συγκεντρωθεί στον κουμπαρά του με ένα επιτόκιο να το συμψηφίζει κτλ.

Στόχος είναι η πάταξη της εισφοροδιαφυγής που καλπάζει στο 20%, αλλά και η ενίσχυση των Ταμείων που υποφέρουν από ελλείμματα.

Την ίδια στιγμή, στο τραπέζι είναι και η επιβολή ειδικής εισφοράς σε μισθωτούς με μηνιαίες αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ, υπέρ του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.Παρόμοια αναφορά-πρόταση υπήρξε και στο πόρισμα της Επιτροπής Σοφών.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top