Αγώνας δρόμου για να έρθει η δόση των 2 δισ. ευρώ: Οι άμεσες εκκρεμότητες της κυβέρνησης

ΔΕΝ φάγαμε το γάιδαρο: Μόλις το 30% των απαιτούμενων μέτρων καλύπτει το πολυνομοσχέδιο!

Προβλήματα και καθυστερήσεις με τις εγκυκλίους και τις υπουργικές αποφάσεις που δεν έχουν ακόμη εκδοθεί διαπιστώνουν οι δανειστές στη λίστα με τα 49 προαπαιτούμενα μέτρα που θα πρέπει να υλοποιηθούν για να εκταμιευθεί η υποδόση των 2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πολυνομοσχέδιο καλύπτει μόλις το 30% των μέτρων που θα πρέπει να έχουν γίνει και κατά την εβδομάδα που πέρασε τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών διαπίστωσαν ότι τα υπουργεία δεν έχουν προχωρήσει στην εφαρμογή της δευτερογενούς νομοθεσίας που απαιτείται για να ολοκληρωθούν οι δράσεις.
Βάσει του υφιστάμενου σχεδιασμού, οι θεσμοί θα πρέπει έως την Τρίτη να συντάξουν την έκθεση αξιολόγησης της υλοποίησης των 49 προαπαιτουμένων, ώστε την Τετάρτη να συνεδριάσει το Euroworking Group και εφόσον η έκθεση είναι θετική, να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ έως τα τέλη του μήνα.
Ωστόσο, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει μέσα σε πολύ λίγο χρόνο να εκδοθεί μία σειρά εγκυκλίων και αποφάσεων που θα θέτουν σε εφαρμογή τα προαπαιτούμενα μέτρα.
Ενδεικτικά, κάποιες από τις πολλές εκκρεμότητες είναι:
• Οι υπουργικές αποφάσεις για τη μεταφορά του προσωπικού του ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ.
• Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις αμοιβές συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών.
• Η μελέτη επιπτώσεων από τις μεταρρυθμίσεις στον ανταγωνισμό, στην αδειοδότηση και στα γραφειοκρατικά εμπόδια.
• Η σταδιακή κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης για τους αγρότες.
• Η εξεύρεση «ισοδυνάμου» για τη μη επιβολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Παράλληλα, δεν έχουν οριστικοποιηθεί και οι εγκύκλιοι για το ασφαλιστικό, με τις αλλαγές που πρέπει να προχωρήσουν να αποτελούν ακόμη αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και των κλιμακίων των δανειστών.
Από το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, αναφέρουν ότι η δευτερογενής νομοθεσία που απαιτείται θα εκδοθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας και πως δεν υπάρχει περίπτωση να μην ανταποκριθεί η κυβέρνηση στις υποχρεώσεις της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top