ΜΑΧΑΙΡΙ στα χρήματα 880.000 συνταξιούχων – Υπολογίζονται από την αρχή οι συντάξεις

Αλαλούμ στα ταμεία

​Στο στόχαστρο του υπουργείου Εργασίας μπαίνουν τώρα οι περίπου 880.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι παίρνουν σύνταξη π��νω από 1.000 ευρώ, με στόχο η κυβέρνηση να διασφαλίσει 700 εκατ. ευρώ από τη συνταξιοδοτική δαπάνη του 2016.

Έτσι νέοι και παλιοί συνταξιούχοι αναμένεται να ζήσουν ριζικές ανατροπές, καθώς το υπουργείο προχωρά σε υπολογισμό των συντάξεών τους από την αρχή.

Γερό μαχαίρι θα πέσει σε συντάξεις από 700 ευρώ και πάνω και θα είναι κλιμακωτές από 3% - 7% για τις συντάξεις άνω των 1.800 ευρώ το μήνα.

Από τις αλλαγές που θα έρθουν δεν πρόκειται να γλιτώσει κανείς συνταξιούχος, καθώς σχεδιάζεται το ποσοστό του μισθού που θα παίρνουν οι ασφαλισμένοι ως σύνταξη να μην ξεπερνά το 50% - 55%, γεγονός που σηματοδοτεί μειώσεις τουλάχιστον κατά 10% σε σχέση με σήμερα.

Το υπουργείο Εργασίας όμως σκοπεύει να αλλάξει και τον τρόπο υπολογισμού του ποσού που θα λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι, ο οποίος θα γίνεται με βάση το ΙΚΑ, ενώ με την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τ�� ταμεία το τελικό ποσό της σύνταξης δεν είναι τελικά ούτε μόνιμο, ούτε διασφαλισμένο.

Έτσι ανάλογα με τα αποθεματικά των Ταμείων θα υπολογίζεται και η βασική εθνική σύνταξη, η οποία δεν θα ξεπερνά τα 300 – 400 ευρώ.

Τέλος θα αλλάξει και ο τρόπος είσπραξης των εισφορών, καθώς με τη σταδιακή κατάργηση του σημερινού καθεστώτος, η εφορία θα είναι αυτή που θα κάνει τις σχετικές κρατήσεις και στη συνέχεια θα τις αποδίδει στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Από τις εισφορές αυτές άλλωστε θα προκύπτει το ενοποιημένο ποσό που θα λαμβάνει κάθε μήνα ο συνταξιούχος.

Αυτή τη στιγμή στα ασφαλιστικά ταμεία επικρατεί ένα αλαλούμ, καθώς τρέχουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να υπολογίσουν από την αρχή τις συντάξεις με βάση τα νέα μοντέλα και τις μειώσεις που θα επιβληθούν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top