Αλλαγές-σοκ: Ένα υπερ-ταμείο και εγγυημένη σύνταξη στα όρια της φτώχειας

Τι είναι το σύστημα «νοητής κεφαλαιοποίησης» - Φόρος πλούτου για να αντέξει το σύστημα!

Αλλαγές-σοκ:  Ένα υπερ-ταμείο και εγγυημένη σύνταξη στα όρια της φτώχειας
Αλλαγές-σοκ στο συνταξιοδοτικό και το ασφαλιστικό προτείνει η αρμόδια Επιτροπή στο πόρισμά της το οποίο δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα.
Το πόρισμα αναμένεται να είναι «γυμνό» από αριθμούς και θα περιορίζεται στη διατύπωση γενικών αρχών για το νέο ασφαλιστικό σύστημα.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι επί του πορίσματος το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να κάνει πολλή δουλειά προκειμένου να υπολογιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις σε ενδεχόμενη υιοθέτηση μέρους των προτάσεων που εμπεριέχονται στο πόρισμα.
Όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, αναμένεται ότι θα υπάρχουν δύο εναλλακτικά σενάρια. Το πρώτο θα προβλέπει τη δημιουργία ενός ενιαίου ταμείου-μαμούθ και το δεύτερο τη δημιουργία τριών διαφορετικών ταμείων για αγρότες, επαγγελματίες και μισθωτούς.
Στον νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης θα ενταχθεί και ένα σύστημα «νοητής κεφαλαιοποίησης», κάτι που σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος της σύνταξης (το οποίο θα προστίθεται στην εθνική κοινωνική σύνταξη) θα εξαρτάται αποκλειστικά από το ύψος των εισφορών που θα καταβάλλει ο ασφαλισμένος αλλά και από τη διαχείριση που θα γίνεται επί των αποθεματικών αυτών.
Ο τρόπος υπολογισμού
Με βάση την πρόταση, αλλαγές προβλέπονται τόσο για τους υφιστάμενους συνταξιούχους όσο και για τους μελλοντικούς.
Ειδικότερα:
• Για το σύνολο των υπαρχόντων συνταξιούχων προβλέπεται η καταβολή μηνιαίας εθνικής σύνταξης η οποία θα είναι συνδεδεμένη με το «κατώφλι κινδύνου φτώχειας» (ορίζεται ως το 60% του μέσου εισοδήματος). Οι συνταξιούχοι, βέβαια, εκτός από την εθνική σύνταξη, θα εισπράττουν και την ανταποδοτική.
• Για όσους ασφαλιστούν για πρώτη φορά από την ημερομηνία εφαρμογής του νέου συστήματος θα εφαρμοστεί «σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης αναδιανεμητικού χαρακτήρα με δημιουργία ατομικών μερίδων ανά ασφαλισμένο και παρακράτηση ενός ποσού, κλιμακούμενου ανάλογα με το εισόδημα για τη χρηματοδότηση του συστήματος».
Για όσους θα είναι ήδη ασφαλισμένοι κατά την ενεργοποίηση του νέου συστήματος, προτείνεται η εφαρμογή μεταβατικής περιόδου με την καταβολή των τριών «κομματιών». Τα τρία αυτά κομμάτια είναι:
1. Οι ασφαλισμένοι κατά τη συνταξιοδότηση θα λαμβάνουν τη μηνιαία εθνική σύνταξη.
2. Το δεύτερο τμήμα της σύνταξης θα αντιστοιχεί στην ασφάλιση ως την ημερομηνία εφαρμογής του νέου συστήματος. Αυτό το τμήμα «θα υπολογίζεται με ενιαίο τρόπο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις αρχές του παλαιού συστήματος και τα διαθέσιμα ιστορικά δεδομένα».
3. Το τρίτο τμήμα της σύνταξης θα αντιστοιχεί στην ασφάλιση από την ημερομηνία εφαρμογής του νέου συστήματος. Αυτό το τμήμα θα προκύπτει από τους κανόνες του συστήματος νοητής κεφαλαιοποίησης.
Φόρος «πλούτου» για να πληρωθούν οι συντάξεις έως το 2050!
Την ίδια ώρα, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η πρόταση για φόρο στους «έχοντες» και «κατέχοντες» -στους υψηλά αμειβόμενους, στις καταθέσεις ή και στις μεγάλες περιουσίες- για να «καλυφθούν» τα ελλείμματα στο Ασφαλιστικό.
Ειδικότερα, η Επιτροπή προβλέπει την επιβολή εισφοράς για την «κάλυψη» των ελλειμμάτων του συστήματος στους υψηλά αμειβόμενους ή ένα τρα��εζικό φόρο ή ένα φόρο στις μεγάλες περιουσίες, εκεί που συγκεντρώνεται, παρά την κρίση, πλούτος.
Όπως προτείνεται, «πρέπει να δημιουργηθεί ένα αποθεματικό που θα υποστηρίξει το νέο σύστημα κυρίως κατά τη μεταβατική περίοδο, από το 2016 έως το 2050». Το Ταμείο στο οποίο θα «μπαίνουν» τα έσοδα θα τροφοδοτείται επιπλέον από μια πιο «ενεργητική» διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top