ΔΕΙΤΕ: Τι αλλάζει από ΣΗΜΕΡΑ στις 100 δόσεις

Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε την αναλυτική εγκύκλιο

ΔΕΙΤΕ: Τι αλλάζει από ΣΗΜΕΡΑ στις 100 δόσεις

​Ακριβότερη γίνεται από σήμερα, Πέμπτη, η ρύθμιση των 100 δόσεων, με την ενεργοποίηση των αλλαγών που προβλέπονται στο Μνήμονιο. Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε την αναλυτική εγκύκλιο με τις αλλαγές, με βασικότερη την αύξηση του επιτοκίου από το 3% στο 5%.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών από την Πέμπτη (15/10/2015) θα συμβούν τα εξής με τη ρύθμιση των 100 δόσεων:

-Όσοι χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ (που έχουν ήδη ρυθμιστεί) θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερη δόση με επιτόκιο από 3% έως και 5%.
-Για οφειλές μέχρι 5.000 δεν θα υπάρξουν νέες επιβαρύνσεις για τις περιπτώσεις που: ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο και δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας, σύμφωνα με την τελευταία περιουσιακή κατάσταση, όπως καταγράφεται στο Ε9, είναι μικρ��τερη των 150.000 ευρώ και η υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή, υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη, δηλλαδή πάνω από 10.000 ευρώ.

Παράλληλα, σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως ο οφειλέτης μπορεί να πληρώνει –με βάση τα οικονομικά του στοιχεία- λιγότερες από 100 δόσεις για την οφειλή του, θα κληθεί από το υπουργείο Οικονομικών, να το κάνει. Μέχρι τώρα, πάντως, δεν έχουν ξεκαθαριστεί τα όρια για την συγκεκριμένη κατηγορία.

Για όσους έχουν προχωρήσει στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, το επιτόκιο των δόσεων μειώνεται από το 8% στο 5, 05%.

Με τις νέες αλλαγές, όμως, θα υπάρξουν και κάποιοι που θα βρεθούν εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων. Αφορά σε όσους οφειλέτες δεν έχουν εξοφλήσει ή δεν έχουν ρυθμίσει νέα φορολογική οφειλή τους ένα μήνα (τρεις μήνες ήταν μέχρι τώρα το περιθώριο που υπήρχε) από τη στιγμή που κατέστη ληξιπρόθεσμη.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top