Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην μπορούν να πάρουν όλα τους τα χρήματα μισθωτοί και συνταξιούχοι

Εξετάζονται όλα τα σενάρια για να ενισχυθεί η χρήση πλαστικού χρήματος

​Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην μπορούν να πάρουν όλα τους τα χρήματα σε μορφή ρευστού μισθωτοί και συνταξιούχοι άφησε το πρωί της Τετάρτης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τ. Αλεξιάδης, διαψεύδοντας όμως ότι θα μπει μόνιμο capital control.

Ο κ. Αλεξιάδης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 δεν απέκλεισε οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να μπορούν να χρησιμοποιούν μέρος του μισθού τους μόνο με κάρτα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να χάσουν χρήματα.

Αντιθέτως, όπως είπε, θα δοθούν κίνητρα όπως το χτίσιμο του αφορολόγητου μέσω της χρήσης πλαστικού χρήματος ή ακόμα και δικαίωμα κατα��άλωσης επιπλέον ποσού μέσω καρτών.

Ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι εξετάζεται ακόμα το ενδεχόμενο ένας μισθωτός ή συνταξιούχος που παίρνει 1.000 ευρώ, να μπορεί να καταναλώσει μεγαλύτερο ποσό με τη χρήση πλαστικού χρήματος και ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει απόφαση για δέσμευση ή κάτι άλλο».

Πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δεν απάντησε με σαφή��εια στο ερώτημα αν θα υπάρξουν όρια ανάληψης μετρητών και όρια αποκλειστικής χρήσης χρημάτων, μέσω πλαστικού χρήματος, φουντώνοντας τα σενάρια για όριο αναλήψεων στα 150 ευρώ την εβδομάδα και χρήση του υπόλοιπου ποσού μέσω κάρτας.

«Όπου χρειαστεί θα κάνουμε βελτιώσεις στο πολυνομοσχέδιο»

Ο κ. Αλεξιάδης άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο και βελτιώσεις.

«Αυτό το νομοσχέδιο, δεν έρχεται με ΜΑΤ στο Σύνταγμα, με συγκρούσεις. Χθες κατατέθηκε αίτημα να μιλήσουν 39 φορείς στις επιτροπές. Όπου χρειάζεται, θα κάνουμε αλλαγές. Ακόμα και αυτή τη στιγμή, συζητούμε με τα τεχνικά κλιμάκια και όπου μπορούμε θα κάνουμε βελτιώσεις» είπε.

Για τον ΕΝΦΙΑ

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ που θα επιβληθεί και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να εφαρμόσει μέτρα που δεν της αρέσουν.

«Σε ό,τι αφορά το θέμα του ΕΝΦΙΑ στα δωμάτια. Δεν είμαστε ευτυχισμένοι για την φορολογική πολιτική που ακολουθούμε. Είμαστε αναγκασμένοι να προβούμε σε ορισμένες φορολογικές ρυθμίσεις. Έχουμε να υλοποιήσουμε έναν νόμο, τον 43/36, να ανακεφαλαιώσουμε τις τράπεζες για να έχουμε χρηματοδότηση. Πολλά μέτρα από τα οποία είναι μπροστά μας, είναι μέτρα αναγκαστικά. Δεν είναι πολιτική της κυβέρνησης», τόνισε και πρόσθεσε:

«Σεπτέμβρη του 2009 είχαμε 30 δισ. ληξιπρόθεσμες οφειλές, Σεπτέμβρη του 2015 έχουμε 90 δισ. ληξιπρόθεσμες οφειλές. Δεν έχει νόημα να βάζουμε άλλους φόρους αν δεν εισπράττουμε. Αυτή η πολιτική που ακολουθούμε δεν είναι η κυβερνητική μας πολιτική. Δεν είναι στην πολιτική μας λογική. Το ποιες ρυθμίσεις πρέπει να ακολουθηθούν, πρέπει να είναι αποτέλεσμα αντικειμενικών κριτηρίων».

Για τα τέλη κυκλοφορίας

Όσον αφορά στα τέλη κυκλοφορίας, ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι το υπουργείο προωθεί αλλαγές από φέτος.

«Προσπαθούμε για το 2015 να τα αλλάξουμε και να κάνουμε μεγαλυτερη την επιβάρυνση προς τα πάνω και μικρότερη την επιβάρυνση προς τα κάτω, αλλά δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να πούμε το τι ακριβώς θα γίνει. Αυτό που εξετάζουμε αυτή την στιγμή είναι να βρούμε τη λύση αλλά έχουμε συγεκριμένες μηχανογραφικές δυνατότητες. Δεν μπορούμε τους ανθρώπους που δουλεύουν από το πρωί εως το βράδυ να τους κάνουμε να δουλεύουν ολο το 24ωρο. Ψάχνουμε μια λύση να είναι εφαρμόσιμη μηχανογραφικά και κοινωνικά δίκαιη».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top