Η μεγάλη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού: Το ΤΕΛΙΚΟ πόρισμα της Επιτροπής

Σαρωτικές αλλαγές για ασφαλισμένους – Τι θα γίνει με συντάξεις και εισφορές

Η μεγάλη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού: Το ΤΕΛΙΚΟ πόρισμα της Επιτροπής

Σαρωτικές αλλαγές για ασφαλισμένους και συνταξιούχους έρχονται με τη μεγάλη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού τον Νοέμβριο, η οποία φέρνει μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις χωρίς όμως να προσδιορίζονται όρια και ποσοστά.

Το τελικό προσχέδιο του πορίσματος της Επιτροπής Σοφών ενσωματώνει προτάσεις για ενιαίο τρόπο υπολογισμού σύνταξης παλαιών και νέων ασφαλισμένων στη βάση του νόμου Σιούφα του 1992, επανυπολογισμό από την αρχή των συντάξεων που έχουν ήδη εκδοθεί με αναφορές σε αυτόν τον ενιαίο τρόπο, συγχώνευση όλων των Ταμείων σε έναν ή το πολύ τρεις φορείς και εντελώς νέο σύστημα με «ατομικές μερίδες» και υπολογισμό σύνταξης με βάση το προσδόκιμο ζωής για τις νέες γενιές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λογική του πρίσματος θα βασίζεται σε δύο πυλώνες:

1. Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για τη συγχώνευση των Ταμείων και την ομογενοποίηση των διατάξεων για εισφορές και παροχές, με αναζήτηση πρόσθετων πόρων για στήριξη των απαρχόμενων γενεών.

2. Υιοθέτηση ενός νέου συστήματος συντάξεων για τις νέες γενιές. Στο πλαίσιο αυτό, το κυρίαρχο σενάριο αναμένεται να περιγράφει ως στόχο τη μετεξέ��ιξη του ΙΚΑ σε Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης-μαμούθ, στον οποίο πρέπει να συγχωνευτούν όλα τα σημερινά Ταμεία κύριας και επικουρικής σύνταξης αλλά και εφάπαξ παροχών.

Το πόρισμα αναμένεται να προτείνει:

Ενιαίο τρόπο υπολογισμού σύνταξης, κύριας και επικουρικής, με επέκταση και στους παλαιούς ασφαλισμένους (πριν από 1/1/1993) του τρόπου υπολογισμού κύριας και επικουρικής σύνταξης που προβλέπεται από τον λεγόμενο νόμο Σιούφα.

Υπολογισμό από την αρχή και επανακαθορισμό των συντάξεων που ήδη καταβάλλονται με αναφορά στον νέο, ενιαίο τρόπο υπολογισμού της κύριας και επικουρικής σύνταξης για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους.

Η βασική πρόταση περιλαμβάνει και την ομογενοποίηση του συστήματος εισφορών ώστε να προκύψουν ενιαία ποσοστά και βάση υπολογισμού τους για κύρια σύνταξη, επικουρική και εφάπαξ παροχές, με διάκριση σε μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται πως θα αυξηθούν οι εισφορές για τους αγρότες, θα μειωθούν για τους ελεύθερους επαγγελματίες κλπ.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top