Ούτε τσίχλα δεν θα αγοράζουμε χωρίς … POS: Μηχανήματα για κάρτες παντού και για τον παππού!

Θα δώσει κίνητρα για να μειώσει την φοροδιαφυγή το ΥΠΟΙΚ

Ούτε τσίχλα δεν θα αγοράζουμε χωρίς … POS: Μηχανήματα για κάρτες παντού και για τον παππού!

​Ακόμα και τα... περίπτερα θα πρέπει να έχουν από εδώ και στο εξής το μηχάνημα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και να δέχονται κάρτες.

Υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, γιατροί, δικηγόροι θα πρέπει επίσης να έχουν στον εξοπλισμό τους τον τερματικό χρήσης καρτών.

Η εφορία από τις αρχές του 2016 για έναρξη επαγγέλματος θα ζητά βεβαίωση κατοχής του λεγόμενου POS. Χωρίς αυτό, η εφορία δεν θα δίνει άδεια σε νέες επιχειρήσεις. Στόχος είναι να περιοριστεί η φοροδιαφυγή και οι πολίτες να αναγκαστούν να επιστρέψουν τα χρήματα που έχουν κάτω από το στρώμα στις τράπεζες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζονται κίνητρα για τη χρήση πλαστικού χρήματος για τους καταναλωτές.

Ωστόσο, επαγγελματίες λένε πως υπάρχουν πρακτικά προβλήματα (πχ σπίτια συνταξιούχων χωρίς ίντερνετ).

Πάντως για τους επιχειρηματίες εξετάζεται η μείωση του κόστους χρήσης των μηχανημάτων, αφού η προμήθεια προς τις τράπεζες φτάνει στο 1,8% της συναλλαγής.

Ο επιχειρηματίας Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος μίλησε στο Star, υποστήριξε ότι το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας δεν θα περιοριστεί με αυτόν τον τρόπο.

Σε άλλες χώρες ωστόσο η χρήση πλαστικού χρήματος έχει γίνει συνήθεια εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον. Για παράδειγμα στον Καναδά μετρητά δεν υπάρχουν εδώ και 15 χρόνια. Όλοι πληρώνουν με κάρτα!

Η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων ξεκίνησε πάντως την κοστολόγηση της εγκατάστασης. Η ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε στη ΓΓΔΕ εκτός από την εγκατάσταση μηχανημάτων για κάρτες σε όλη την Ελλάδα σχεδιάζει και την απαγόρευση μετρητών στις εφορίες.

ΒΙΝΤΕΟ STAR

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top