Νέος Αρμαγεδδών: τι αλλάζει σε φόρους και συντάξεις – στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο

Από σήμερα η συζήτηση και την Παρασκευή η ψήφιση

Οι οικονομικά ασθενέστεροι καλούνται για ακόμα μία φορά να σηκώσουν το βαρύ φορτίο, καθώς το πολυνομοσχέδιο για την απελευθέρωση της δόσης των 2 δισ. ευρώ, που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή και θα ψηφιστεί με την διαδικασία του επείγοντος, περιλαμβάνει φόρους και ριζικές αλλαγές στο ασφαλιστικό με αναδρομική ισχύ.

Οι «βόμβες» στην τσέπη μας και το ασφαλιστικό

Μεταξύ άλλων, στα 19 του άρθρα το νομοσχέδιο προβλέπει την αύξηση της φορολογίας των ενοικίων στο 15% (από 11%) για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και στο 35% (από 33%) για τα υψηλότερα. Η ρύθμιση αφορά εισοδήματα που αποκτώνται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά.

Παράλληλα, επιβάλλεται αναδρομικός φόρος σε ανείσπρακτα ενοίκια (από 1/1/2015), μειώνεται από τα 5 ευρώ στο 1 ευρώ το όριο του ΕΝΦΙΑ που δεν θα αναζητείται για είσπραξη (οποιοδήποτε ποσό άνω του 1 ευρώ του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταβάλλεται στην εφορία, διαφορετικά θα καταστεί ληξιπρόθεσμο χρέος και οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής), ενώ επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα.

Στο ασφαλιστικό, περιορίζονται όλες οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, θέτονται σε ισχύ τα γενικά όρια ηλικίας, δηλαδή το 62ο έτος με 40 χρόνια ασφάλισης και το 67ο έτος με 15 ή περισσότερα χρόνια ασφάλισης και ξεκινά η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού της σύνταξης, η οποία θα διαμορφώνεται ως το άθροισμα της βασικής και της αναλογικής σύνταξης.

Μάλιστα, οι ρυθμίσεις για τις συντάξεις έχουν αναδρομική ισχύ από την πρώτη Ιουλίου και περιλαμβάνουν και τις διατάξεις για την αναλογική καταβολή του κρατικού - εγγυημένου μέρους των αποδοχών από το Δημόσιο. Εξαιρούνται όσοι είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα κατά τις 19 Αυγούστου του 2015, ενώ το κατώτατο όριο που υπήρχε στις 19 Αυγούστου, παραμένει αμετάβλητο έως το τέλος του 2021.

Σε ότι αφορά τους ένστολους, το συνταξιοδοτικό καθεστώς επανέρχεται στις ρυθμίσεις που καθιερώθηκαν με τον ασφαλιστικό νόμο (3865/2010): οι ένστολοι που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1/1/2015 και μετά, δικαιούνται σύνταξη εφόσον έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους ή 40 έτη συντάξιμης υπηρεσίας. Προβλέπεται επίσης ότι, «τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν θα υποχρεούνται σε αποχώρηση από την υπηρεσία πριν από τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους».

Επίσης, καταργούνται οι ευεργετικές ρυθμίσεις του νόμου 4331/2015, δηλαδή η επαναχορήγηση σύνταξης στους ανασφάλιστους υπερήλικες του ΟΓΑ, η δυνατότητα του συμψηφισμού με τη σύνταξη των ο��ειλετών του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), με χρέη προς τον Οργανισμό από 20.000 έως 50.000 ευρώ, η διάταξη που παρείχε τη δυνατότητα έως τις 30 Ιουνίου 2017 να αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για επιχειρήσεις που έχουν δημιουργήσει οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, αλλά συνέχιζαν να καταβάλλουν κανονικά τις τρέχουσες εισφορές τους, η την ασφάλιση στο ΕΤΑΠ – ΜΜΕ δημοσιογράφων που εργάζονται σε γραφεία τύπου αθλητικών ομοσπονδιών, το δικαίωμα πλήρους σύνταξης γήρατος στις ασφαλισμένες στο ΤΣΠ-ΗΣΑΠ στο 50ό έτος της ηλικίας τους και ο μικρός λογαριασμός του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ).

Με την διαδικασία του επείγοντος στη Βουλή

Σήμερα το π��ωί (09:30) θα συνεδριάσει σε πλήρη σύνθεση η Διάσκεψη των Προέδρων και το μεσημέρι θα συνέλθουν σε συνεδρίαση οι Επιτροπές Οικονομικών, Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου επί του πολυνομοσχεδίου.

Την Τετάρτη θα γίνει η ακρόαση των κοινωνικών φορέων, ενώ, μετά από τρεις συνεδριάσεις των Επιτροπών, το βράδυ της ίδιας μέρας θα συνταχθεί η Έκθεση των Επιτροπών.

Το πρωί της Πέμπτης θα συνέλθει η Διάσκεψη των Προέδρων και θα αποφασίσει να ξεκινήσει η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια το μεσημέρι της Πέμπτης, η οποία θα διαρκέσει έως το βράδυ και θα συνεχιστεί την Παρασκευή (από το πρωί μέχρι το βράδυ) οπότε και θα τεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top