Βαρύς ο χειμώνας για 500.000 νοικοκυριά: Κινδυνεύουν να χάσουν το επίδομα θέρμανσης

Το υπουργείο εξετάζει ακόμα και την κατάργησή του

Βαρύς ο χειμώνας για 500.000 νοικοκυριά: Κινδυνεύουν να χάσουν το επίδομα θέρμανσης

​Την εφαρμογή αυστηρότερων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης ή ακόμα και την πλήρη κατάργησή του και την ταυτόχρονη σημαντική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης προβλέπουν τα δύο βασικά σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα και με τη μνημονιακή υποχρέωση που προβλέπει μείωση κατά 50% της δημόσιας δαπάνης για το επίδομα θέρμανσης.

Όποιο σενάριο κι αν επικρατήσει το σίγουρ�� είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός πολιτών θα πάψει να δικαιούται το επίδομα θέρμανσης, αν και όπως εκτιμάται η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι χαμηλότερη κατά 15% σε σύγκριση με πέρσι.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρώτο σενάριο που εξετάζει το υπουργείο προβλέπει τη σημαντική μείωση των ανώτατων ορίων ετησίου οικογενειακού εισοδήματος και αξίας ακίνητης περιουσίας που λαμβάνονται υπόψη ως κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, ώστε ο αριθμός των δικαιούχων της παροχής αυτής να μειωθεί σημαντικά.

Σήμερα δικαίωμα επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης έχουν:

• Άγαμοι με συνολικό ετήσιο εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας, μέχρι 200.000 ευρώ.
• Έγγαμοι με συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
• Μονογονεϊκές οικογένειες με συνολικό εισόδημα μέχρι 43.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 30.000 ευρώ.

Το υπουργείο λοιπόν εξετάζει τώρα τη μείωση των παραπάνω ορίων κατά 60% - 70%, ώστε τα όρια του ετήσιου εισοδήματος να περιοριστούν στις 9.000 – 12.000 ευρώ και τα όρια αξίας ακίνητης περιουσίας να μειωθούν στα επίπεδα των 80.000 – 100.000.

Αν εφαρμοστεί αυτό το σενάριο τότε οι δικαιούχοι θα μειωθούν κατά 50% ή και περισσότερο, κι έτσι οι 1.000.000 φορολογούμενοι που πήραν πέρσι το επίδομα φέτος ενδέχεται να μειωθούν στις 500.000 ή και πιο κάτω.

Επίσης, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης θα παραμείνει αμετάβλητος στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή 0,23 ευρώ το λίτρο, που σημαίνει ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κυμανθεί στα 0,85 – 0,90 ευρώ το λίτρο.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την πλήρη κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης και ταυτόχρονα τη σημαντική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης από τα 0,23 ευρώ το λίτρο, στα 0,06 – 0,10 ευρώ το λίτρο. Έτσι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα μειωθεί στα 0,65 – 0,75 ευρώ το λίτρο.

Πάντως οι δανειστές σημειώνουν ότι η μεγάλη διαφορά του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο κίνησης θα αναζωπυρώσει τα κρούσματα λαθρεμπορίας καυσίμων.

Στην κυβέρνηση από την άλλη εκτιμούν ότι οι μειωμένες τιμές του πετρελαίου θέρμανσης που θα διαμορφωθούν από τις 15 Οκτωβρίου θα συμβάλουν ώστε να μην επηρεαστεί αρνητικά η κατανάλωση αν κοπεί το επίδομα από κάποιους δικαιούχους.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top