Αλεξιάδης: «ΕΝΦΙΑ και στα ακίνητα του εξωτερικού»

Ηλεκτρονικά όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων

Αλεξιάδης: «ΕΝΦΙΑ και στα ακίνητα του εξωτερικού»

​Δεν γλιτώνουν τελικά από το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, ούτε οι Έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων στο εξωτερικό, όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τ. Αλεξιάδης, μιλώντας σε συνέδριο για την αγορά ακινήτων.

Όπως είπε, θα αξιοποιηθούν όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο και σύμφωνα με τα οποία περίπου 3.200 ακίνητα στο Λονδίνο, ανήκουν σε Έλληνες, ώστε να πληρώσουν κι εκείνοι ΕΝΦΙΑ, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ιταλία και τη φορολόγηση ιδιοκτησιών Ιταλών στο εξωτερικό.

Ο κ. Αλεξιάδης ανακοίνωσε επίσης ότι από το 2016 όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα γίνονται ηλεκτρονικά, μέσω μιας φόρμας στο taxisnet, στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι συμβολαιογράφοι για να διεκπεραιώνο��ν τις υποθέσεις τους.

Εξήγησε ακόμα ότι σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου που θα διεκπεραιώνουν, θα μπαίνουν στο σύστημα, θα καταχωρούν τα στοιχεία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και των αντισυμβαλλομένων και κατόπιν η εφορία μέσω του Taxis θα προσδιορίζει τον φόρο που θα πρέπει να πληρωθεί.

«Μέχρι σήμερα οι εφαρμογές του κεφαλαίου είχαν μείνει έξω από το Τaxis. Αν ψάξει κανείς στους φακέλους που συσσωρεύονται στις εφορίες θα βρει ότι εκκρεμούν έσοδα προς είσπραξη. Από το 2016 ξεχάστε όλα όσα ξέρατε με τη κτηματαγορά. Όλα αυτά τελειώνουν, με την ηλεκτρονική φόρμα που θα καθιερωθεί στο Taxis», είπε ο κ. Αλεξιάδης.

Τέλος αναφερόμενος στις αντικειμενικές αξίες, είπε ότι τον Σεπτέμβριο του 2016 θα έχει ολοκληρωθεί ένα σύστημα κοντά στις εμπορικές αξίες.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top