Επιστροφή ΦΠΑ: Αλλάζουν τα κριτήρια – Στόχος να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις

Ο μέσος χρόνος αναμονής είναι σχεδόν ένα έτος!

Επιστροφή ΦΠΑ: Αλλάζουν τα κριτήρια – Στόχος να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις

Σε αλλαγή τ��ν κριτηρίων για την επιστροφή ΦΠΑ θα προχωρήσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η οποία συνέστησε ειδική ομάδα εργασίας.

Στόχος της ομάδας εργασίας είναι η διερεύνηση, μελέτη και επαναξιολόγηση ή θέσπιση νέων κριτηρίων επιλογής υποθέσεων επιστροφής ΦΠΑ, συμπεριλαμβανομένης και της περίπτωσης των αγροτών του ειδικού καθεστώτος, που θα διεκπεραιώνονται με έλεγχο. Επιδίωξη είναι η επίσπευση της διαδικασίας επιστροφής Φ.Π.Α. σε επιχειρήσεις χαμηλού κινδύνου.

Αποτέλεσμα της διενέργειας των ελέγχων, σύμφωνα με την απόφαση, θα είναι η ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς και η μείωση του διοικητικού κόστους της φορολογικής διοίκησης.

Σημειώνεται ότι στο θέμα της επιστροφής του ΦΠΑ υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις, οι οποίες αυξήθηκαν το τελευταία οκτάμηνο λόγω της πιστωτικής και δημοσιονομικής ασφυξίας που προκλήθηκε στην οικονομία.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στις εφορίες εκκρεμούν για περισσότερες από 90 ημέρες 4.875 αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ, με το ποσό που έχουν αιτηθεί για επιστροφή οι επιχειρήσεις να ανέρχεται στα 581 εκατομμύρια ευρώ.

Απογοητευτικό είναι και το γεγονός ότι ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή ΦΠΑ μετά την υποβολή της σχετικής αίτησης είναι 307 ημέρες, οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες περιμένουν περίπου 10 μήνες προκειμένου να εισπράξουν ΦΠΑ τον οποίο έχουν επιβαρυνθεί και δικαιούνται.

Κατά καιρούς –κυρίως προεκλογικούς- έχουν γίνει προσπάθειες για την επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ με την έκδοση εγκυκλίων που ορίζουν ότι το αργότερο εντός 90 ημερών θα πρέπει ο φόρος να επιστρέφεται. Οι οδηγίες αυτές, ωστόσο, έχουν μείνει στα χαρτιά λόγω των άδειων κρατικών ταμείων.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top