Γ. Σταθάκης: Ασφαλέστερο τώρα το τραπεζικό σύστ��μα

"​Η επανεκκίνηση της οικονομίας είναι βέβαιο ότι θα επιτευχθεί πριν το καλοκαίρι"

Γ. Σταθάκης: Ασφαλέστερο τώρα το τραπεζικό σύστημα

​Η επανεκκίνηση της οικονομίας είναι βέβαιο ότι θα επιτευχθεί πριν το καλοκαίρι, ίσως το πρώτο τρίμηνο του 2016 διαβεβαιώνει σε συνέντευξη του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, χαρακτηρίζοντας «θετικές όλες τις ενδείξεις για την ανάπτυξη η οποία είχε συμπιεστεί πολύ το τελευταίο διάστημα».

Υπογραμμίζει ότι σύντομα θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα με την ολοκλήρωση της ανακαιφαλαιοποίησης έως τα Χριστούγεννα και την ένταξη στο ενιαίο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Ο κ. Σταθάκης επισημαίνει ότι «οι τράπεζες σήμερα είναι ασφαλέστερες από ό,τι στο παρελθόν» και θεωρεί «εξωπραγματικούς» τους κινδύνους περί κουρέματος καταθέσεων, δεδομένων των εγγυήσεων για τις καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ και πληθώρας άλλων ασφαλιστικών δικλίδων που «εξαναγκάζουν τις τράπεζες να κινούνται εντός αυστηρότερων κανόνων».

Αναφορικά με τα «κόκκινα δάνεια», θεωρεί πολύ σημαντική την ένταξη στο νόμο Κατσέλη και των χρεών προς την εφορία, με τη συμμετοχή μάλιστα και επιχειρηματιών.

Επίσης, προκρίνει την ίδρυση δημόσιου φορέα, της Υπηρεσίας Πίστωσης και Πλούτου, ως εργαλείο που θα κρίνει την ικανότητα των δανειοληπτών. Οι τελευταίοι πλέον θα γνωρίζουν απόλυτα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους μέσω των «Κέντρων Ενημέρωσης για τα Χρέη» που θα δημιουργηθούν.

Σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους ο υπουργός σημειώνει ότι πρέπει, στο σύνολό του, να καταστεί βιώσιμο προκειμένου να επιστρέψει η χώρα σε κανονικό δανεισμό από της αγορές.

Επισημαίνει ότι το άμεσο χρέος της περιόδου 2015-2022 έχει διευθετηθεί πρακτικά με την αντικατάσταση του βραχυχρόνιου με μακροχρόνιο χρέος 30ετίας με μειωμένα επιτόκια. Για την περίοδο μετά το 2022 απαιτείται η εφαρμογή όσων «συνιστά το κριτήριο κάθε αναδιάρθρωσης» καταλήγει.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top