Έρχεται και ο ΕΝΦΙΑ, με μεγάλες αδικίες

Στα «δίχτυα» του φέτος ακόμη και απολυμένοι ή χαμηλοσυνταξιούχοι!

Το αργότερο έως τις 20 Οκτωβρίου πρόκειται να αναρτηθούν στο taxisnet τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει πολύ σύντομα, έως το τέλος Οκτωβρίου, να πληρώσουν την πρώτη δόση από τις πέντε δόσεις.

Ποιοι δικαιούνται έκπτωση

Κάποιοι, όμως είναι τυχεροί, καθώς δικαιούνται έκτπτωση:

Έκπτωση 50% δικαιούνται όσοι έχουν εισόδημα έως 9.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 1.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας. Έτσι το όριο εισοδήματος για την απαλλαγή μιας τετραμελούς οικογένειας από τον ΕΝΦΙΑ είναι 12.000 ευρώ. Επίσης θα πρέπει να έχει ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 85.000 ευρώ για τους άγαμους, 150.000 ευρώ για τους έγγαμος και 200.000 ευρώ για τις οικογένειες με δυο παιδιά.

Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, ανάπηροι με ετήσιο εισόδημα .ομως έως 12.000 ευρώ και συνολική επιφάνεια κτισμάτων έως 150 τετραγωνικά.

Έκπτωση 20% δίνεται στα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014.

Παγίδες και μεγάλες αδικίες στον ΕΝΦΙΑ

Μόνο που υπάρχουν "παγίδες", όπως και μεγάλες αδικίες, καθώς προσμετρώνται όλα τα εισοδήματα στα όρια για τις απαλλαγές του ΕΝΦΙΑ.

Ως φορολογητέο εισόδημα ορίζεται το εισόδημα του συζύγου, ης συζ��γου και των εξαρτώμενων μελών όπως αυτά γράφονται μέσα στη φορολογική δήλωση, από όπου και αν προέρχονται.

Συνυπολογίζεται δηλαδή για το εισοδηματικό κριτήριο του ΕΝΦΙΑ και το εισόδημα από το ΕΚΑΣ που λαμβάνει ένας χαμηλοσυνταξιούχος, και το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει για έναν επαγγελματία με χαμηλό πραγματικό εισόδημα, και τα επιδόματα παιδιών, ακόμη και η αποζημίωση απόλυσης για έναν μισθωτό που έχασε τη δουλειά του. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί να χάνουν τελικά το δικαίωμα απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ!

Για παράδειγμα, ένας μισθωτός που απολύθηκε στις αρχές του 2014 και έλαβε αποζημίωση 15.000 ευρώ, θα κληθεί να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ χωρίς καμιά έκπτωση!

Διαχρονική αδικία των φόρων ακινήτων και του ΕΝΦΙΑ ειδικά είναι και ότι υπολογίζεται με βάση τις πλασματικές αντικειμενικές αξίες, ενώ οι τιμές των ακινήτων έχουν καταρρεύσει.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στο ΒΙΝΤΕΟ του STAR

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top