Κούρεμα Καταθέσεων: Επιστολή απ’ την ΕΚΤ που θα ΠΡΕΠΕΙ να δουν όλοι οι καταθέτες

Πολύ σημαντικό το επόμενο τρίμηνο

​Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να υποχρεώσει τις ελληνικές τράπεζες να παγώσουν καταθέσεις και ομόλογα, ώστε στη συνέχεια να κουρευτούν στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους (το περίφημο bail in), εφόσον αυτή ολοκληρωθεί εντός του 2015. Αυτό επισημαίνεται σε απαντητική επιστολή της ΕΚΤ προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την οποία έχει στη διάθεση του το ΑΠΕ.

Η ερώτηση του Γερμανού ευρωβουλευτή των Πρασίνων, Σβεν Γκίγκολντ φανερώνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και ο εποπτικός της βραχιόνας SSM (Single Supervisory Mechanism), δέχονται πιέσεις, από μερίδα του ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να επιβληθεί στις ελληνικές τράπεζες κούρεμα των καταθέσεων και κυρίως των ομολογιούχων της.

Στην απαντητική επιστολή του SSM (Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ) η επικεφαλής του, Ντανιέλ Νουί, επισημαίνει ότι ...πριν από την 1.1.2016 δεν υφίσταται μηχανισμός που να υποχρεώνει τους καταθέτες και ομολογιούχους να μετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χωρίς ωστόσο να δίνει όρκο ότι... το κούρεμα καταθέσεων θα αποφευκτεί το 2016.

Η ίδια υπενθυμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τίποτα ΔΕΝ αποκλείεται αν δεν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσα στους επόμενους τρεις μήνες!

Πώς γίνεται αναστολή πληρωμών μιας τράπεζας στους πιστωτές της

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει την αρμοδιότητα να αναστείλει τις πληρωμές μιας τράπεζας προς τους πιστωτές της εάν το συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα πρόκειται να τεθεί σε διαδικασία εξυγίανσης ή εκκαθάρισης, διευκρινίζει η επικεφαλής του συμβουλίου για την εποπτεία των τραπεζών της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί.

Εν τω μεταξύ, ο ανταποκριτής του Stαr στις Βρυξέλλες Θ.Αθανασίου, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στο κεντρικό δελτίο του σταθμού και στην Μάρα Ζαχαρέα, αποκάλυψε ότι «Ευρωπαίος αξιωματούχος άφησε υπαινιγμούς πως μπορεί να... κινδυνεύσουν οι καταθέσεις το 2016, τονίζοντας ότι μπορεί να μην ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσα στο 2015, διότι υπάρχουν τρεις ομάδες προαπαιτούμενων, που θα πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα και ....κάποιοι υπουργοί που δείχνουν απροθυμία και θέλουν να αφήσουν ορισμένα θέματα πίσω».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top