Αισιόδοξος για το μέλλον της Ευρωζώνης ο Ντράγκι: "O δρόμος της είναι καλά χαραγμένος"

"Η Ευρώπη αντιμετωπίζει καλύτερα τα προβλήματα απ'ότι θα έκαναν οι χώρες μόνες τους"

Αισιόδοξος για το μέλλον της Ευρωζώνης ο Ντράγκι: "O δρόμος της είναι καλά χαραγμένος"

Αισιόδοξος για το μέλλον της ευρωζώνης εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι σε ομιλία του στο ερευνητικό ίδρυμα Atlantic Council στην Ουάσιγκτον.

«Ο δρόμος για το μέλλον είναι καλά χαραγμένος. Και δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να ολοκληρωθεί η νομισματική ένωσή μας» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, ο οποίος τιμήθηκε από το ίδρυμα με το βραβείο του Παγκόσμιου Πολίτη (Atlantic Council Global Citizen Award).

«Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι κοινωνίες μας δεν είναι αρκετά ομογενείς για να μπορούν να λειτουργούν ως ένωση. 'Άλλοι, όμως, θα υποστήριζαν ότι είναι αναγκαία η περαιτέρω ολοκλήρωση για να αντλήσουμε όλες τις οικονομίες κλίμακας και εύρους που φέρνει η ένωσή μας. Ανήκω σταθερά στο δεύτερο στρατόπεδο. Και είμαι σταθερά μεταξύ όλων όσοι πιστεύουν ότι μπορούμε να προστατεύσουμε καλύτερα το συμφέρον των πολιτών κάθε χώρας, καθιστώντας ‘πιο τέλεια' την ένωσή μας» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ντράγκι, η Ευρωζώνη έχει κρίσιμη σημασία για την παγκόσμια οικονομία. «Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι με διαφορά το πιο προωθημένο πείραμα στη διαχείριση θεμάτων που ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα, μέσα από έναν συνδυασμό διεθνών και υπερεθνικών ρυθμίσεων» υπεθεμάτισε ο ίδιος.

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, η παγκόσμια φύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα, δείχνει πόσο σωστή ήταν στη βάση της, η απόφαση των ιδρυτών της ΕΕ πριν από 65 χρόνια.

«Σκεφθείτε τους μετανάστες που αναζητούν καταφύγιο στις χώρες μας, την απειλή της τρομοκρατίας, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, την πρόσφατη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση. Αυτά τα προβλήματα δεν αφορούν μόνο την Ευρώπη... Είναι παγκόσμια. Η εμπειρία που έχουμε, ο πειραματισμός με την υπερεθνικότητα, οι αποτυχίες και οι επιτυχίες, όλα αυτά παρέχουν ανεκτίμητες πληροφορίες σε αυτούς που μετέχουν στη διαχείριση παγκόσμιων θεμάτων» τόνισε.

Ο Ντράγκι υποστήριξε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει καλύτερα τα παραπάνω προβλήματα από ό,τι θα τα αντιμετώπιζαν οι χώρες μόνες τους.

«Μπορεί κατά καιρούς να φαίνεται ότι στην Ευρώπη δεν είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις, αλλά το κάνουμε» τόνισε.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top