Αυξήσεις ΦΩΤΙΑ στα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς φέρνει ο ΦΠΑ στο 23%

Αλαλούμ στο υπουργείο Μεταφορών – Ο Σπίρτζης προσπαθεί να εξαιρεθούν οι κάρτες

Αυξήσεις ΦΩΤΙΑ στα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς φέρνει ο ΦΠΑ στο 23%

​Αυξήσεις φωτιά έρχονται στα εισιτήρια του Μετρό, του Τραμ και των λεωφορείων ως αποτέλεσμα της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ στο 23% από το 13% που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Στο υπουργείο, τρέχουν και δεν φτάνουν για να μην επιβαρυνθούν οικονομικά οι καθημερινοί χρήστες των μέσων μαζικής μεταφοράς, με τον Χ. Σπίρτζη να εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν εισιτήρια δύο ταχυτήτων.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με δηλώσεις του την Πέμπτη, τόνισε πως σχεδιάζει να μην περάσει η αύξηση του ΦΠΑ στις κάρτες απεριορίστων διαδρομών, αλλά στα εισιτήρια που χρησιμοποιούν για παράδειγμα οι τουρίστες, εφόσον βέβαια κάτι τέτοιο το επιτρέψει η τεχνικοοικονομική μελέτη που θα γίνει.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο σχεδιάζει να μην επιβαρυνθούν από την αύξηση του ΦΠΑ οι κάρτες απεριορίστων διαδρομών, αλλά τα εισιτήρια που πωλούνται από τα γκισέ.

Αν ισχύσει όμως αυτό προκύπτει ένα σοβαρό ζήτημα και αυτό δεν είναι άλλο από το πώς θα καλυφθεί η τρύπα που θα δημιουργηθεί στα έσοδα που έχουν υπολογιστεί από την αύξηση του ΦΠΑ στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Αν δεν υπάρξει άλλη λύση, θα πρέπει τα ισοδύναμα να καλυφθούν από τα εισιτήρια που πωλούνται στα γκισέ, κάτι που σημαίνει ότι η τιμή τους θα εκτιναχθεί στα ύψη και πολύ πιο πάνω από το 1,20 ευρώ που πωλούνται σήμερα.

Πάντως, αν η διαφορά των 10 ποσοστιαίων μονάδων του ΦΠΑ εφαρμοστεί οριζόντια, αυτό σημαίνει ότι η τιμή του ενιαίου εισιτηρίου θα διαμορφωθεί στο 1,30 από 1,20 ευρώ και του μειωμένου εισιτηρίου στο 0,65 ευρώ από 0,60 που ισχύει σήμερα.

Αντίστοιχα η τιμή των μηνιαίων καρτών θα αυξηθεί από τα 30 στα 33 ευρώ για την κάρτα που ισχύει για όλα τα μέσα και από τα 45 στα 49,5 ευρώ για την κάρτα που εξυπηρετεί και τις διαδρομές προς το αεροδρόμιο.

Όσον αφορά στις τιμές των μειωμένων καρτών, θα αυξηθούν από 15 ευρώ, στα 16,5 και από 23 ευρώ στα 25.

Μάλιστα, η νέα αυτή τιμολογιακή πολιτική θα βασίζεται στη δυνατότητα εφαρμογής ζωνών στα εισιτήρια, να υπολογίζεται για παράδειγμα στην τελική τιμή η απόσταση που διανύει ο επιβάτης, καθώς και η ώρα μετακίνησης με ΜΜΜ.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top