ΒΟΜΒΑ:Κινδυνεύουν οι καταθέσεις των Ελλήνων-Στον αέρα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Ευρωπαίος αξιωματούχος μίλησε στον ανταποκριτή του Star στις Βρυξέλλες Θ.Αθανασίου-Πρώτη ανάρτηση: 01/10/2015 20:39

​Μια σημαντική είδηση που αφορά όλους Έλληνες, καθώς συνδέεται με τις καταθέσεις τους, έκανε στο κεντρικό δελτίο του Star Channel και στην Μάρα Ζαχαρέα, ο ανταποκριτής του σταθμού στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου.

Όπως είπε ο κ.Αθανασίου, «Ευρωπαίος αξιωματούχος άφησε υπαινιγμούς ότι μπορεί να κινδυνεύσουν οι καταθέσεις το 2016, τονίζοντας ότι μπορεί να μην ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσα στο 2015, διότι υπάρχουν τρεις ομάδες προαπαιτούμενων που θα πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, «πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με τα 2 δις από την πρώτη δόση, που μάλλον θα κλειδώσουν στο Euroworking Group της Παρασκευής. Παράλληλα, είναι οι μεταρρυθμίσεις, που δεν έχουν κλείσει για την δόση ύψους 1 δις ευρώ και είναι και οι μεταρρυθμίσεις της τρίτης αξιολόγησης».

Όπως είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος στον ανταποκριτή του Star στις Βρυξέλλες, ο ίδιος έχει ενδείξεις πως κάποιοι υπουργοί θα ήθελαν ...κάποια θέματα να τα αφήσουν πίσω:

«Τους λέω κάντε το, τους προειδοποιώ όμως ότι ...αν το κάνουν θα πάρουν και το ρίσκο, γιατί αν δεν εκταμιευτούν τα πρώτα χρήματα, η αξιολόγηση του προγράμματος δεν θα ξεκινήσει και αν δεν ξεκινήσει, δεν θα ξέρουμε πότε ...θα τελειώσει» τόνισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Θάνου Αθανασίου, η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τις κοινοτικές υπηρεσίες ότι θα ήθελε να μην προχωρήσει από τώρα σε ορισμένες κινήσεις για το ασφαλιστικό, στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων, αλλά να το συζητήσει συνολικά στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος. Αν αυτό συμβεί και για την πρώτη αξιολόγηση μείνουν και άλλα θέματα, όπως τα κόκκινα δάνεια ή σημαντικές πτυχές της μεταρρύθμισης του κράτους τότε αρχίζουν οι επιπλοκές και η 15ή Δεκεμβρίου - ως καταληκτική ημερομηνία της ανακεφαλαιοποίησης - δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη. Ο κίνδυνος είναι, το 2016 να μπει με το θέμα των τραπεζών ανοικτό και στη συνέχεια, υπό την ισχύ πια των κοινών κανόνων για την εκκαθάριση των τραπεζών στην ευρ��ζώνη να ζητηθεί η συμβολή και των μεγάλων καταθετών.

Βεβαίως για να αποδειχθεί αυτό το ενδεχόμενο (καθώς κούρεμα στις καταθέσεις, έστω και άνω των 100.000 ισοδυναμεί με οριστική κατα��ίκη των μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων στη χώρα, κάτι που έχει επισημάνει η ΕΚΤ εδώ και καιρό ) έχουν ήδη εκταμιευθεί 10 δις σε εγγυοδοτικά ομόλογα του ESM και στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης άλλα 15 είναι στην αναμονή.

Η ΕΚΤ από την πλευρά της κάνει τώρα τα τεστ κοπώσεως και την ανάλυση ποιότητας στοιχείων του ενεργητικού των συστημικών τραπεζών με τα αποτελέσματα να αναμένονται μέσα στο μήνα. Η ίδια όμως η ανακεφαλαιοποίηση έπεται της υιοθέτησης μέτρων, νόμων και μεταρρυθμίσεων για το χρηματοπιστωτικό σύστημα μεταξύ των οποίων και η τελική διευθέτηση των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών - που συνδέονται άμεσα - αλλά και των λοιπών μέτρων της πρώτης αξιολόγησης που συνδέονται με τ�� υπόλοιπα 15 δις.

Στην πράξη έχουμε να κάνουμε με τρεις δέσμες μέτρων:

Την πρώτη που περιέχει ό,τι ξέμεινε από το 2ο πρόγραμμα, από το καλοκαίρι και τις διορθώσεις που έπρεπε να γίνουν, εφαρμοστικούς νόμους και λεπτομέρειες - πακέτο που μάλλον θα υιοθετηθεί από το eurogroup τη Δευτέρα, ένα δεύτερο πακέτο με μέτρα που θα μπορούσαν να είναι η μεταρρύθμιση του δημοσίου, τα τραπεζικά και το ασφαλιστικό και όλη η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που μένουν για τη πρώτη αξιολόγηση.

Αν εφαρμοστεί το πρώτο πακέτο η χώρα παίρνει 2 δις, το δεύτερο 1 δις και το τρίτο 15 + 1,5 δις για τράπεζες και ανάγκες Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση τώρα, σκέφτεται να πάρει μέτρα του 2ου πακέτου και να τα βάλει στην 1η αξιολόγηση. “That’s fine with us”, (είναι ��ντάξει με εμάς) και “δεν είμαστε δογματικοί”, λένε στις Βρυξέλλες, αλλά συμπληρώνουν: “το ρίσκο είναι όλο δικό σας”.

Πάντως ακόμη και να ξεκινήσει η αξιολόγηση μέσα στον Οκτώβριο, τα θέματα είναι πολλά και βαριά. Αν δεν ξεκινήσει έγκαιρα η αξιολόγηση για να τελειώσει στα μέσα Οκτωβρίου, τότε δεν θα πάρουμε 15 δις ευρώ από τον ESM, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τόνισε ο κ.Αθανασίου. «Αν δεν τα πάρουμε, τότε πάμε στο 2016 και αν πάμε στο 2016, τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, με ...άλλους κανόνες και άλλα μέτρα», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΒΙΝΤΕΟ STAR

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top