Ελληνικό Χρέος: Στο επίκεντρο των γερμανικών εφημερίδων-ΟΧΙ στο κούρεμα λέει ο Μοσκοβισί

Πιέζει τους πιστωτές για το αντίθετο το ΔΝΤ

Ελληνικό Χρέος: Στο επίκεντρο των γερμανικών εφημερίδων-ΟΧΙ στο κούρεμα λέει ο Μοσκοβισί

​Τι και αν ο Αλέξης Τσίπρας ταξίδεψε μέχρι την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, προσπαθώντας να πείσει πλανητάρχες, ηγέτες και προέδρους για την ανάγκη διευθέτησης του ελληνικού χρέους, για τις Βρυξέλλες φαίνεται πως η συζήτηση περί ...κουρέματος είναι κομμένη.

Moσκοβισί: Κούρεμα όχι, έξυπνο reprofiling ναι!

Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί απέκλεισε μέσω της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung αναδιάρθρωση και ονομαστική απομείωση του ελληνικού χρέους, τονίζοντας μάλιστα ότι κανείς εκ των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο. Ωστόσο ο Ευρωπαίος Επίτροπος εξήγησε ότι μπορεί να συζητηθεί «ένα έξυπνο reprofiling». «Μπορούμε να παρατείνουμε τον χρόνο αποπληρωμής των δανείων και να διευκολύνουμε την εξυπηρέτηση των τόκων. Αν δεν προβούμε σε απομείωση χρέους, κάτι που θεωρώ βέβαιο (σ.σ. ότι δεν πρόκειται να συμβεί), πρέπει να διευκολύνουμε την εξυπηρέτηση του χρέους τόσο,ώστε η ελληνική κοινωνία να μπορεί να αντεπεξέλθει στις επόμενες δεκαετίες», επεσήμανε ο κ.Μοσκοβισί.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων εκφράστηκε θετικά για την έως τώρα στάση της νεοεκλεγείσας ελληνικής κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι «στην Αθήνα υπάρχει η πολιτική βούληση για εφαρμογή των αποφάσεων».

Αναφερόμενος στην μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ο κ.Μοσκοβισί την χαρακτήρισε "υπαρξιακή".Σύμφωνα με την SZ, «ο κ.Μοσκοβισί θεωρεί πιθανό να επιτραπεί στα κράτη της ΕΕ να δημιουργούν προσωρινά περισσότερα χρέη εξαιτίας των πολλών προσφύγων – Πολλές χώρες ζητούν να συμβεί αυτό, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαφωνεί». Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο ίδιος «στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης προβλέπονται και εξαιρέσεις σε περίπτωση ασυνήθιστων συνθηκών».

Rheinische Post: Το ΔΝΤ πιέζει για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 100 δισ. ευρώ

Στο θέμα του χρέους αναφέρεται και η γερμανική εφημερίδα, Rheinische Post, αποκαλύπτοντας ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ασκεί πιέσεις στους πιστωτές για περαιτέρω μείωση του.

Κύκλοι του Βερολίνου, επισημαίνουν ότι το ΔΝΤ προτίθεται να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, μόνο αν οι Ευρωπαίοι μειώσουν το ελληνικό χρέος κατά περίπου 100 δισεκ. ευρώ. Αυτό, λένε οι ίδιοι κύκλοι, θα μπορέσει να γίνει μέσω της παράτασης του χρόνου λήξης των δανείων από τα 30 στα 50 χρόνια, αλλά και μέσω της μεταφοράς για μετά το 2030 του χρόνου αποπληρωμής τους. Επιπλέον, εξηγούν πως το Ταμείο θέλει να μειωθούν κι άλλο τα επιτόκια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «οι απαιτήσεις αυτές του ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ουσιαστικά σημαίνουν ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους».

Αυτό το απέρριπτε κατηγορηματικά μέχρι τώρα η γερμανική κυβέρνηση, όμως η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είχε δηλώσει μετά τη συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της για την παροχή επιπλέον 86 δισεκ. ευρώ, ότι το ζήτημα του χρέους μπορεί να συζητηθεί το φθινόπωρο.

Η Rheinische Post αναφέρει ότι πρέπει να διεξαχθεί ψηφοφορία στη Μπούντεσταγκ σχετικά με την πρόταση του ΔΝΤ, κάτι που ενδέχεται να γίνει ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top