Πρωτομηνιά με αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ σε έξι νησιά του Αιγαίου

Τώρα θα καταλάβουμε τι σημαίνει τρίτο Μνημόνιο

​Πρωτομηνιά σήμερα, όμως στα νησιά δεν πρόκειται κανείς να ευχηθεί καλό μήνα, αφού ξεκινά η εφαρμογή της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ.

Από σήμερα λοιπόν σε Ρόδο, Σαντορίνη, Μύκονο, Πάρο, Νάξο και Σκιάθο οι επιχειρηματίες και οι κάτοικοι θα ξεχάσουν τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ που ίσχυαν μέχρι τώρα και πλέον θα ισχύουν οι συντελεστές 6%, 13% και 23% που ισχύουν και στην υπόλοιπη χώρα.

Η ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνει πως η εξέλιξη αυτή είναι πολιτική αναγκαιότητα για την κυβέρνηση και όχι επιλογή που προκύπτει από τη συμφωνία με τους δα��ειστές, ώστε να προχωρήσει η πρώτη αξιολόγηση.

«Τα προβλήματα των νησιών μας είναι γνωστά και αποτελούν βασική προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής σε πολλούς τομείς», αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει:

«Ειδικά για τα θέματα φορολογίας, επισημαίνουμε:

• Όπως αναλυτικά έχει συμφωνηθεί (από τον Ιούλιο 2015, στις προαπαιτούμενες δράσεις) οι αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ θα αναθεωρηθούν το 2016, με την προϋπόθεση ότι τα έσοδα από την φοροδιαφυγή, θα είναι μεγαλύτερα από τα προϋπολογισθέντα. Στην κατεύθυνση αυτή επικεντρώνει όλο το οικονομικό επιτελείο τις προσπάθειές του.
• Συμφωνήθηκε επίσης ότι θα θεσπιστούν κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα, για την αποζημίωση των κατοίκων εκείνων που έχουν περισσότερη ανάγκη. Στις αλλαγές που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στην φορολογία εισοδήματος, θα υπάρξουν τέτοια μέτρα.
• Οι φορολογικοί έλεγχοι στην τουριστική περίοδο, δημιουργούν ένα νέο φορολογικό τοπίο, τα έσοδα του οποίου θα επιτρέψουν πρωτοβουλίες και δράσεις που θα ανακουφίσουν πολίτες και επιχειρήσεις.
• Η επιλογή των προαναφερόμενων νησιών, έγινε με μετρήσιμα, ενιαία και διαφανή κριτήρια, όπως θα γίνει και για τις άλλες δύο ομάδες νησιών (από 1.6.2016 και 1.1.2017). Τα απομακρυσμένα νησιά θα μπουν στην τελευταία ομάδα. Εξαίρεση αποτέλεσε η Ρόδος με βάση κριτήρια όπως ο πληθυσμός (115.490) και οι αφίξεις τουριστών το 2014 που ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top