Στα ΤΑΡΤΑΡΑ η ελληνική ανταγωνιστικότητα – Πιο κάτω ακόμα και από την Μποτσουάνα

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της έκθεσης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ

Στα ΤΑΡΤΑΡΑ η ελληνική ανταγωνιστικότητα – Πιο κάτω ακόμα και από την Μποτσουάνα

​Στην 81η θέση της παγκόσμιας κατάταξης για την ανταγωνιστικότητα παραμένει η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2015 – 2016 που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

Πρώτη στη λίστα είναι η Ελβετία για έβδομη συνεχή χρονιά, ενώ ακολουθούν η Σιγκαπούρη και οι ΗΠΑ στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

Τα στοιχεία για την ελληνική ανταγωνιστικότητα είναι δραματικά, αν σκεφτεί κανείς ότι η χώρα μας βρίσκεται πιο κάτω από χώρες όπως η Ρουάντα που βρίσκεται στην 58η θέση, η Μποτσουάνα (71η) και το Τατζικιστάν (80η θέση).

Πάντως όπως επισημαίνεται, τα στοιχεία συλλέχθηκαν πριν από την επίτευξη της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου, επομένως μπορεί να υπάρχει μια μικρή διαφοροποίηση.

Όσον αφορά στην Ευρώπη, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Γαλλία έχουν καταγράψει σύμφωνα με την έκθεση σημαντική πρόοδο στην ανταγωνιστικότητα, χάρη στις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμόσει στη λειτουργία των αγορών και στις αγορές προϊόντων.

Όπως τονίζεται, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση παραμένει κοινή απειλή σε όλες τις οικονομίες και ειδικά στην Ευρώπη, ό��ου αποτελεί το βασικότερο εμπόδιο για την προσέλκυση επενδύσεων.

Αποθαρρυντικές ήταν οι αποδόσεις των λεγόμενων αναδυόμενων αγορών, αφού σύμφωνα με την έκθεση, δεν κατάφεραν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους, με αποτέλεσμα η Βραζιλία να υποβαθμιστεί κατά 18 θέσεις και να βρεθεί στην 75η θέση, ενώ η Τουρκία να κατρακυλήσει έξι θέσεις και να καταλήξει στην 51η θέση.

Θετική τέλος ήταν η απόδοση της Ινδίας, η οποία ανέβηκε στην 55η θέση, μετά από πέντε χρόνια πτωτικής πορείας, ενώ η Κίνα παρέμεινε σταθερή, στην 28η θέση.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top