Οι Έλληνες από τους φτωχ��τερους λαούς της Ευρώπης το 2014

Στοιχεία σοκ από την έκθεση της Allianz

​Ένας από τους φτωχότερους λαούς της Ευρώπης ήταν οι Έλληνες το 2014, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ασφαλιστικής εταιρείας Allianz.

Όπως αναφέρει η έκθεση που παρακολουθεί τις αλλαγές στον παγκόσμιο πλούτο, μετά την αφαίρεση των χρεών που τον βαραίνουν, ο κάθε Έλληνας έχει χρηματοοικονομικά στοιχεία αξίας 11.640 ευρώ, πολύ πιο κάτω από την Πορτογαλία, όπου τα κατά κεφαλήν χρηματοοικονομικά στοιχεία ανέρχονταν σε 19.256 ευρώ.

Η Ελλάδα, βρίσκεται στην 26η θέση, ανάμεσα στις 53 χώρες που μελετήθηκαν, ενώ πιο πλούσιος λαός στη Δυτική Ευρώπη και παγκοσμίως είναι οι Ελβετοί, όπου σε κάθε κάτοικο αναλογεί ρευστή περιουσία, αξίας 157.446 ευρώ.

Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Αμερικανοί με περιουσία 138.710 ευρώ ανά άτομο, ενώ ��ρίτη είναι η Βρετανία με 86.233 ευρώ ρευστών περιουσιακών στοιχείων ανά άτομο.

Στην πρώτη πεντάδα του top 10 των πλουσιότερων κρατών, βρίσκονται κράτη της Δυτικής Ευρώπης με κατά κεφαλήν πλούτο άνω των 78.000 ευρώ, ενώ αντίθετα στην Ανατολική Ευρώπη ο μέσος όρος είναι μόλις 2.720 ευρώ.

Πάντως, πιο θετική είναι η εικόνα για τη χώρα μας, όσον αφορά στο ατομικό χρέος, καθώς, σύμφωνα με την έκθεση, ο κάθε Έλληνας έχει το χαμηλότερο παθητικό σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη και χρωστά 11.105 ευρώ, με τα χρέη να έχουν μειωθεί κατά 0,3% σε σχέση με το 2013.

Αξιοσημείωτο είναι δε ότι την πρωτιά στο ατομικό χρέος έχουν και πάλι οι Ελβετοί με κατά κεφαλήν οφειλές στα 80.860 ευρώ.

Όσον αφορά στον χρηματοοικονομικό π��ούτο, σε παγκόσμια κλίμακα, έφτασε πέρσι το ιστορικό υψηλό των 135,7 τρισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 7,1% σε σχέση με το 2013.

Όπως υπογραμμίζεται μάλιστα στην έκθεση, το ποσό αυτό αρκεί για να εξοφληθεί το κρατικό χρέος, όλων των χωρών κατά περίπου τρεις φορές.

Παρ’ όλ’ αυτά, η ανισότητα στην κατανομή του πλούτου είναι τεράστια, καθώς σύμφωνα με την έκθεση, στις 53 χώρες που μελετήθηκαν, το φτωχότερο μισό του πληθυσμού κατέχει περίπου το 5% του χρηματοοικονομικού πλούτου.

Μάλιστα η μεσαία τάξη υπολογίζεται σε 3,5 δισ. ανθρώπους στις 53 αυτές χώρες, όμως το 80% των 136 τρισεκατομμυρίων ευρώ ανήκει στην πλουσιότερη τάξη που αναλογεί σε λιγότερο από το 10% του πληθυσμού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top