Ενενήντα μέρες από την επιβολή των capital controls: Ελλείψεις πρώτων υλών στην αγορά

Ξεκίνησαν οι σοβαρές παρενέργειες από τους κεφαλαιακούς ελέγχους

Ενενήντα μέρες από την επιβολή των capital controls: Ελλείψεις πρώτων υλών στην αγορά

​Σοβαρές είναι οι παρενέργειες στην ελληνική οικονομία 90 μέρες μετά από την επιβολή των capital controls, με τις ελλείψεις να είναι πλέον ορατές στην αγορά.

Μεγάλο θύμα των κεφαλαιακών ελέγχων είναι η ελληνική μεταποίηση, η οποία αντιμετωπίζει πλέον σοβαρές ελλείψεις σε πρώτες ύλες και κυρίως πλαστικά, χημικά, μέταλλα και υλικά συσκευασίας.

Στο επίπεδο της λιανικής πώλησης οι ελλείψεις εντοπίζονται κυρίως στα είδη ένδυσης, καθώς επίσης σε ανταλλακτικά οχημάτων και εν γένει μηχανήματα και αυτό γιατί πρόκειται για προϊόντα που ιεραρχούνται χαμηλά στην έγκριση των αιτημάτων για εισαγωγές.

Μέχρι στιγμής έχουν αποφευχθεί μεγαλύτερες ελλείψεις, καθώς γίνεται προσπάθεια για χαλάρωση των capital controls, αλλά δυστυχώς λόγω και της δραματικής υποχώρησης της ζήτησης.

Εξάλλου από την αρχή της επιβολής των capital controls, τα τρόφιμα και τα φάρμακα είχαν ιεραρχηθεί πρώτα στην έγκριση αιτημάτων για τις συναλλαγές και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ από τις 29 Ιουνίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου είχαν εγκριθεί αιτήματα για την εισαγωγή τροφίμων συνολικής αξίας 515 εκατ. ευρώ και αιτήματα για την εισαγωγή φαρμάκων συνολικής αξίας 234 εκατ. ευρώ.

Πάντως, ό��ως τονίζει η εφημερίδα, τις τελευταίες μέρες παρατηρούνται ελλείψεις στα ράφια αλυσίδων σούπερ μάρκετ, όχι λόγω αδυναμίας ή δυσκολίας πραγματοποίησης εισαγωγών, αλλά διότι οι προμηθευτές εγχώριοι και μη αποφάσισαν να εφαρμόσουν δραστικά μέτρα για να περιορίσουν τις συνέπειες που είχαν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι στη δική τους επιχείρηση, δηλαδή σταμάτησαν την τροφοδοσία σε πελάτες που ήταν ασυνεπείς στις πληρωμές τους.

Εκπρόσωποι της αγοράς τέλος εκφράζουν έντονους φόβους και για υπερτιμολογήσεις προϊόντων που θα αρχίσουν ενδεχομένως το επόμενο διάστημα, εξαιτίας της δράσης των μεσαζόντων, που λαμβάνουν προμήθεια 10%, αλλά της αύξησης του κόστους μεταφοράς, που αναγκάζει πολλούς επιχειρηματίες να προβαίνουν σε πολλές και μικρής αξίας παραγγελίες.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top