ΔΝΤ στην ΕΕ: Αν δεν μειώσετε τα κόκκινα δάνεια, ΔΕΝ θα έρθει ανάπτυξη

"Πιέστε τις τράπεζες για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να κάνουν ξανά επενδύσεις"

ΔΝΤ στην ΕΕ: Αν δεν μειώσετε τα κόκκινα δάνεια, ΔΕΝ θα έρθει ανάπτυξη

​«Για να υπάρξει ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, θα πρέπει να δοθεί λύση στα κόκκινα δάνεια». Αυτό επισημαίνει σε έκθεση του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προειδοποιώντας ότι ο αυξανόμενος αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων «φρενάρει» την χορήγηση νέων δανείων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να αδυνατούν να πραγματοποιήσουν νέες επενδύσεις.

Τα «κόκκινα» δάνεια στην Ε.Ε. ανέρχονται στο 1 τρισ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό αυξημένο κατά 100% έναντι του 2009 και ίσο με το 9% του ετήσιου ΑΕΠ. Στις 19 χώρες της Ευρωζώνης, τα «κόκκινα» δάνεια διαμορφώνονται στα 932 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Ταμείο, θα πρέπει να ασκηθεί πίεση στις τράπεζες να διαγράψουν τα «κόκκινα» δάνεια, να επιταχύνουν τις διαδικασίες εκκαθάρισης και να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της αγοράς των προβληματικών δανείων.

Το Ταμείο εκτιμά ότι τουλάχιστον 54 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να «απελευθερωθούν», εάν τα «κόκκινα» δάνεια πωλούνταν σε διάφορα funds. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, η εξεύρεση αγοραστών είναι μία αρκετά δύσκολη υπόθεση, καθώς στην Ευρώπη η αγορά των «προβληματικών δανείων» ανήλθε μόλις στα 64 δισ. δολ. το 2013, έναντι 469 δισ. δολ. στις ΗΠΑ.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top