Θα σπάσουν πολλά ποτήρια:Η Κομισιόν θέλει να αυξήσει τον φόρο στο τσίπουρο και την τσικουδιά!

Μας «κερνάει» φαρμάκια και μας απειλεί με δικαστήρια ο Γιούνκερ! Ας του στείλει κάποιος λίγη ρακί!

Τσουχτερό φόρο στο τσίπουρο και την τσικουδιά θέλει να βάλει η Κομισιόν, «ποτίζοντας» κι άλλο φαρμάκι τους Έλληνες! Σαν να μην έφταναν ο …. ΕΝΦΙΑ, οι φόροι εισοδήματος, οι φόροι πολυτελείας, τα τέλη κυκλοφορίας, οι έκτακτες εισφορές και τα χαράτσια, τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να μας κόψει και τα… μεράκια!

Πιο συγκεκριμένα, η Κομισιόν ζήτησε από την Ελλάδα να τροποποιήσει το καθεστώς φόρου κατανάλωσης για το τσίπουρο και την τσικουδιά – τα γνωστά παραδοσιακά αλκοολούχα ποτά, που παράγονται στην βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη-καθώς η χώρα επιβάλει σε αυτά τα ποτά το 50% του κανονικού συντελεστή φόρου κατανάλωσης, που εφαρμόζεται στην αιθυλική αλκοόλη.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Επιτροπή, επιβά��λεται υπερβολικά μειωμένος συντελεστής στο τσίπουρο και την τσικουδιά (περίπου 6% του κανονικού συντελεστή φόρου κατανάλωσης), όταν παρασκευάζονται χύμα από τους αποκαλούμενους "διήμερους" αποστάτες (οινοπαραγωγοί ή παράγωγοι άλλων γεωργικών προϊόντων).

Οι κανόνες της ΕΕ προβλέπουν ότι ο ίδιος συντελεστής φόρου κατανάλωσης θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλα τα προϊόντα που παρασκευάζονται από αιθυλική αλκοόλη. Εξαιρέσεις ή παρεκκλίσεις προβλέπονται ρητώς από τη νομοθεσία της ΕΕ και πρέπει να ερμηνεύονται αυστηρά. Η Ελλάδα δεν έχει κάποια παρέκκλιση για το τσίπουρο ή την τσικουδιά. Η Επιτροπή πιστεύει ότι και τα δύο καθεστώτα αποτελούν παράβαση της σχετικη��ς νομοθεσίας της ΕΕ για τον φόρο κατανάλωσης και επίσης ευνοούν ένα αλκοολούχο ποτό εγχώριας παραγωγής, έναντι των αλκοολούχων ποτών που παράγονται σε άλλα κράτη μέλη. Αυτό αποτελεί παράβαση των κανόνων της ΕΕ σχετικά με τη ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών.

Το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λαμβάνει τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης. Η Επιτροπή μάλιστα προειδοποιεί ότι αν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση μέσα σε δύο μήνες, δεν αποκλείεται να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Μήπως να στείλουν μερικά …. μπουκάλια με τσίπουρο και τσικουδιά στον κύριο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μπας και γλιτώσουμε το φόρο;

Το σίγουρο είναι πως «οι Βορειοελλα��ίτες και οι Κρητικοί δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς ρακί»! Θα μπορούσε να γίνει και μαντινάδα!!!

ΒΙΝΤΕΟ STAR

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top