Επειγόντως… ισοδύναμα: Οι τρεις προτάσεις για να μην πέσει τσεκούρι στις επικουρικές

Διαφορετικά έρχονται μειώσεις έως 14% από 1η Νοεμβρίου

Επειγόντως… ισοδύναμα: Οι τρεις προτάσεις για να μην πέσει τσεκούρι στις επικουρικές

​Σε αγώνα δρόμου για την εξεύρεση ισοδυνάμων επιδίδεται η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας καθώς το Μνημόνιο… τρέχει και ζητά «τσεκούρι» 450 εκ. ευρώ από τις συνταξιοδοτικές δαπάνες έως το τέλος του 2015.

Τα ισοδύναμα που πρέπει να βρεθούν κατεπειγόντως είναι εκείνα που αφορούν τα Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) έτσι ώστε να μη�� ισχύσει από την 1η Νοεμβρίου η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που θα φέρει μειώσεις έως 14% στις επικουρικές συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα χέρια του Γιώργου Κατρούγκαλου έχουν ήδη έρθει τρεις προτάσεις για αποφυγή μειώσεων σε 1,2 εκ. επικουρικές συντάξεις.

Αυτές είναι:

- Εξόφληση οφειλών άλλων ασφαλιστικών ταμείων προς το ΕΤΕΑ. Στελέχη του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν πως οι οφειλές αυτές ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ και ήδη μεθοδεύεται η πλήρης αποπληρωμή τους μέχρι τέλος του 2016 (πχ από το Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων).

- Έμμεση εκμετάλλευση της ικανοποίησης των ληξιπροθέσμων οφειλών των ασφαλιστικών φορέων (πχ του ΕΟΠΥΥ) προς τρίτους. Μέρος των επερχόμενων δόσεων του νέου δανείου το οποίο προβλέπει πως το νέο Μνημόνιο προορίζεται για τον παραπάνω σκοπό. Έτσι δεν θα είναι τόσο επιτακτική η ανάγκη για αυξημένη χρηματοδότηση πχ του ΕΟΠΥΥ από το κράτος και τα ταμεία. Η ελάφρυνση αυτή θα διευκολύνει την εξόφληση των χρεών των άλλων ασφαλιστικών ταμείων προς το ΕΤΕΑ.

- Μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Το τελικό σχέδιο των προεκλογικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ δεν προέβλεπε μία τέτοια θέση, όπως το αρχικό. Ωστόσο, η σχετική πρόταση παραμένει στο τραπέζι.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top