Έχουμε μήνυμα απ’τον Ντράγκι: Εφαρμόστε πιστά τη συμφωνία και θα έρθει η ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην ευρωζώνη η ΕΚΤ και είναι έτοιμη να παρέμβει

Έχουμε μήνυμα απ’τον Ντράγκι: Εφαρμόστε πιστά τη συμφωνία και θα έρθει η ΑΝΑΠΤΥΞΗ

​«Είμαι πολύ χαρούμενος για την δίκαιη συμφωνία που επετεύχθη με την Ελλάδα. Εάν η Ελλάδα εφαρμόσει στο ακέραιο τη συμφωνία του Ιουλίου, τότε η οικονομία θα είναι σε θέση να αναπτυχθεί εκ νέου και να ωφεληθεί όλων των προνομίων από τη συμμετοχή της στο κοινό νόμισμα». Αυτό τόνισε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mάριο Ντράγκι, μιλώντας στους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τρεις ημέρες μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Ο κ.Ντράγκι, αφού αναφέρθηκε στην συμβολή της ΕΚΤ για να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο της χώρας, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αναδιάρθρωση του τομέα.

Πάντως, ο επικεφαλής της ΕΚΤ παραδέχθηκε ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον ενέχει περισσότερους κινδύνους σήμερα από ό,τι πριν το Καλοκαίρι.

«Χρειαζόμαστε χρόνο, προκειμένου να αποφασίσουμε εάν η απώλεια του αναπτυξιακού momentum στις αναδυόμενες αγορές είναι προσωρινή ή μόνιμη» τόνισε στην συνέχεια, αναφερόμενος στην πηγή της οικονομικής αστάθειας.

Διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ θα παρακολουθεί από πολύ κοντά όλες τις οικονομικές εξελίξεις. «Τα νομισματικά μας εργαλεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν, με στόχο την ευνοϊκή αλλαγή του περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Εάν οι καθοδικοί κίνδυνοι αυξηθούν περαιτέρω και επηρεάσουν την πορεία της οικονομίας, η ΕΚΤ δεν θα διστάσει να δράσει» τόνισε, εξηγώντας ότι αν χρειαστεί η ΕΚΤ θα αναπροσαρμόσει το μέγεθος, το είδος και τη διάρκεια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Κλείνοντας ο κ.Ντράγκι υποστήριξε ότι μία νομισματική ένωση απαιτεί την ύπαρξη ενός πολιτικού κέντρου, το οποίο θα λαμβάνει τις πρέπουσες δημοσιονομικές και οικονομικές αποφάσεις.

Αναφερόμενος στην τραπεζική ενοποίηση, ο κ.Ντράγκι τόνισε ότι απαιτείται ένα κοινό ταμείο εκκαθάρισης, όπως επίσης και ένα κοινό σύστημα διασφάλισης των ευρωπαϊκών καταθέσεων.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top