Έλληνα κράτα γερά: Εξετάζουν κατάργηση φοροαπαλλαγών και αλλαγές συντελεστών!

Δείτε τα σχέδια Τσακαλώτου-Χουλιαράκη

​Νέο μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές και αλλαγή στη φορολογία εισοδήματος προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης παραδίδοντας τη σκυτάλη (και πάλι) στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο κ.Χουλιαράκης σε μια σύντομη τοποθέτηση περιέγραψε τα τρία πεδία, στα οποία επικεντρώθηκε το υπουργείο, όσο ήταν υπηρεσιακός υπουργός.

Ένα από αυτά αφορά την καλύτερη κατανομή του δημοσιονομικού βάρους και όπως προκύπτει από την τοποθέτησή του σε συνεργασία με την ομάδα της τεχνικής βοήθειας (Task Force) έχουν γίνει ήδη οι πρώτες συζητήσεις για την αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος με απάλειψη ορισμένων εξαιρέσεων. Και οι δυο αυτές παράμετροι αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση και όπως είπε ο κος Χουλιαράκης θα πρέπει να δούμε ξανά τους συντελεστές με βάση την πηγή των εισοδημάτων, διότι σήμερα καταγράφεται απώλεια εσόδων, ενώ υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για ποιο δίκαιη κατανομή των βαρών.

Ήδη άλλωστε είναι γνωστό ότι η προηγούμενη κυβέρνηση εξέταζε το ενδεχόμενο καθιέρωσης ενιαίας κλίμακας φορολόγησης των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων, όπου σήμερα υπάρχουν διαφορετικοί συντελεστές και κλίμακες, ανάλογα με το εάν το εισόδημα προέρχεται από μισθούς-συντάξεις, ελεύθερα επαγγέλματα ή ενοίκια.

Το φορολογικό αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο των μνημονιακών υποχρεώσεων που έχει μπροστά της η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες και όπως είπε ο κος Χουλιαράκης, τον προηγούμενο μήνα η προσπάθεια επικεντρώθηκε σε πρώτο επίπεδο στο να παραμείνουμε on track στην υλοποίηση των δεσμεύσεων. «Είμαστε μπροστά στο βαθμό υλοποίησης των παραδοτέων σε ποσοστό 61%», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα δυο άλλα πεδία που ξεχώρισε είναι οι δράσεις για ανάσχεση της ύφεσης χαρακτηρίζοντας κλειδιά για την ανάκαμψη την επιτάχυνση της άρσης των capital controls και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ανέφερε μάλιστα ότι εντός των ημερών θα υπάρξει νέα υπουργική απόφαση για περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών, ενώ για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης έχει συνταθεί κοινή ομάδα εργασίας με την ΤτΕ.

Το τρίτο πεδίο προτεραιότητας στη θητεία ως υπηρεσιακού πρωθυπουργού ο κος Χουλιαράκης τοποθέτησε την έγκαιρη εκταμίευση των χρημάτων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, αποδίδοντας έμφαση στην προετοιμασία που έχει γίνει για την εξόφληση χρεών των νοσοκομείων .

Ο ίδιος μετακομίζει μεν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου θα διαδεχτεί τον Δημήτρη Μάρδα, θα παραμείνει όμως και πρόεδρος του ΣΟΕ (Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών) και επομένως αναμένεται να εκπροσωπήσει αύριο τη χώρα στη συνεδρίαση του EWG.!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top