Ανασκόπηση διεθνών αγορών για τις 23/09/2015

Όλες οι εξελίξεις

​Με κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές πιέσεις στις μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες διευρύναν τις απώλειες ��ατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ενώ οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη που επανέρχονται στο προσκήνιο επιβάρυναν περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα.

Για άλλη μια ημέρα στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκε η μετοχή της Volkswagen AG, η οποία υποχώρησε κατά 20%, ενώ οι φόβοι για πιθανό αντίκτυπο και σε άλλες εταιρίες του κλάδου, οδήγησαν σε διευρυμένες απώλειες τις Daimler AG, BMW AG, Peugeot SA και Renault SA. Παράλληλα, τα σχόλια κορυφαίων αξιωματούχων της ΕΚΤ για πιθανή επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος νομισματικής πολιτικής άσκησαν ισχυρές πιέσεις στο Ευρώ, το οποίο βρέθηκε να χάνει μέχρι και 2.5% σε σχέση με το δολάριο και τα επίπεδα της Παρασκευής. Σε αυτό το πλαίσιο οι FTSE, DAX και CAC υποχώρησαν κατά 2.83%, 3.8% και 3.42%, αντίστοιχα.

Με ρευστοποιήσεις θέσεων απάντησαν οι επενδυτές στη φημολογία για αυξημένες κεφαλαιακές ανάγκες του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, οδηγώντας τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών σε πτώση κατά 8.97%. Το διεθνές κλίμα δεν βοήθησε τις μετοχές της πραγματικής οικονομίας και οι απώλειες επεκτάθηκαν σε όλους τους κλάδους. Ο Γενικός Δείκτης του χρηματιστηρίου Αθηνών ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες κατά 2.32%, ενώ ο συναλλακτικός όγκος δεν ξεπέρασε τα 34 εκατ. Ευρώ.

Παρόμοια η εικόνα στις ΗΠΑ, με την ισχνή μέτρηση του μεταποιητικού δείκτη που εκδίδει η Richmond Fed να επιβαρύνει περαιτέρω το κλίμα. Πιο συγκεκριμένα, ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε στο επίπεδο -5 για το Σεπτέμβριο, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τοποθετούσαν τον πήχη στο επίπεδο -2. Αποτέλεσμα των ανωτέρω ήταν οι βασικοί δείκτες να καταγράψουν απώλειες άνω του 1%, με τους Dow Jones, NASDAQ και S&P 500 να υποχωρούν κατά 1.09%, 1.5% και 1.23%, αντίστοιχα.

Τα αδύναμα στοιχεία για τη μεταποίηση στην Κίνα πυροδότησαν νέο γύρο ρευστοποιήσεων στις Ασιατικές αγορές κατά την πρωινή συνεδρίαση, με τον Hang Seng στο Χόνγκ Κόνγκ να υποχωρεί κατά 3.03%, ενώ οι αγορές στο Τόκιο παρέμειναν και σήμερα κλειστές λόγω αργίας.

Τέλος, στην αγορά συναλλάγματος το Ευρώ ενισχύεται σήμερα το πρωί κατά 0.24% σε σχέση με τη Βρετανική Στερλίνα (0.7224), καταγράφει ήπια άνοδο κατά 0.05% σε σχέση με το Δολάριο ΗΠΑ (1.1126), ενώ υποχωρεί κατά 0.19% έναντι του Ιαπωνικού Γιέν (133.35).

��το σημερινό οικονομικό ημερολόγιο ξεχωρίζει η ομιλία του Κεντρικού Τραπεζίτη της Ευρωζώνης, Mario Draghi, στο πλαίσιο της επιτροπής νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, στις 13:00 GMT, καθώς και οι μεταποιητικοί δείκτες που εκδίδει η Markit για την Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ, που έχουν προγραμματιστεί για τις 08:00 και 13:45 GMT, αντίστοιχα.

Απο το τμήμα ανάλυσης της Trade01

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top