Ανασκόπηση διεθνών αγορών για τις 22/09/2015

Όλες οι εξελίξεις

Ανασκόπηση διεθνών αγορών για τις 22/09/2015

​Θετικό παρέμεινε το κλίμα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των διεθνών αγορών, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να εστιάζεται στις δηλώσεις αξιωματούχων των Κεντρικών Τραπεζών Ευρωζώνης και ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, Peter Praet, σε δηλώσεις του επισήμανε ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης φαίνεται να αποδίδει τα αναμενόμενα, όμως υπάρχει πολύ δρόμος ακόμα να διανυθεί, αφήνοντας για άλλη μια φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος. Οι παραπάνω δηλώσεις τροφοδότησαν το θετικό κλίμα, οδηγώντας τους FTSE, DAX και CAC σε άνοδο κατά 0.08%, 0.335 και 1.09%. Στην Ευρωπαϊκή συνεδρίαση και πιο συγκεκριμένα στη Φρανκφούρτη ξεχώρισε αρνητικά η μετοχή της Volkswagen AG, η οποία υποχώρησε κατά 18.6%, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών, μετά από την αποκάλυψη του σκανδάλου σχετικά με την παραποίηση των ελέγχων ρύπων στις ΗΠΑ.

Παρά το γεγονός ότι η άνετη επικράτηση του υφιστάμενου κυβερνητικού συνασπισμού έλαβε θετικά σχόλια από το διεθνή τύπο, ο Γενικός Δείκτης του χρηματιστηρίου Αθηνών ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες κατά 0.58% και αποτέλεσε την εξαίρεση στο Ευρωπαϊκό κλίμα. Οι αναλυτές αποδίδουν αυτή την εξέλιξη στη διαφορετική σύνθεση που ανέμεναν οι επενδυτές στη βουλή, βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η εικόνα στην αγορά ομολόγων παραμένει διαφορετική, με την απόδοση του δεκαετούς να υποχωρεί στις 8.19 ποσοστιαίες μονάδες, απόδοση που αποτελεί τη χαμηλότερη από την αρχή του έτους.

Στις ΗΠΑ το επενδυτικό ενδιαφέρον μονοπώλησαν οι δηλώσεις του προέδρου της Atlanta Fed και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Dennis Lockhart, σχετικά με την πιθανή αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων μέχρι τέλους το έτους και όχι από το 2016. Ο αντίκτυπος αυτών των δηλώσεων έγινε εμφανής στην αγορά συναλλάγματος με άνοδο του δολαρίου και κατ’ επέκταση εμπορευμάτων όπως το πετρέλαιο και ο χρυσός. Οι βασικοί δείκτες Dow Jones, NASDAQ και S&P 500 ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με άνοδο κατά 0.77%, 0.04% και 0.46%, αντίστοιχα.

Στην πρωινή συνεδρίαση των Ασιατικών αγορών το κλίμα παραμένει θετικό, παρά την αρνητική αναθεώρηση για τους ρυθμούς ανάπτυξης από την αναπτυξιακή τράπεζα της Ασίας (ADB), με τον Hang Seng στο Χόνγκ Κόνγκ να ενισχύεται κατά 1.16%, ενώ οι αγορές στην Ιαπωνία παρέμειναν για άλλη μια ημέρα κλειστές λόγω αργίας.

Τέλος στην αγορά συναλλάγματος το Ευρώ υποχωρεί σήμερα το πρωί κατά 0.17% και 0.31% σε σχέση με το Δολάριο ΗΠΑ (1.1171) και το Ιαπωνικό Γιέν (134.59), ενώ παραμένει σχεδόν αμετάβλητο έναντι της Βρετανικής Στερλίνας (0.7209).

Στο σημερινό οικονομικό ημερολόγιο ξεχωρίζει ο δείκτης για το λιανεμπόριο των ΗΠΑ που εκδίδει η Redbook, καθώς και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που εκδίδει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ευρωζώνη, η ανακοίνωση των οποίων έχει προγραμματιστεί για τις 12:55 και 14:00 GMT, αντίστοιχα.

Απο το τμήμα ανάλυσης της Trade01

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top