Ανασκόπηση διεθνών αγορών για τις 18/09/2015

Όλες οι ε��ελίξεις

Ανασκόπηση διεθνών αγορών για τις 18/09/2015

​Επιβεβαιώθηκαν οι φήμες σχετικά με τη διστακτική στάση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας κατά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης, με την ερμηνεία όμως αυτών των αποφάσεων να διχάζει το επενδυτικό κοινό και να οδηγεί σε μικτές τάσεις τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες.

Όπως αναμενόταν, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) δεν προχώρησε σε αύξηση των βραχυπρόθεσμων παρεμβατικών επιτοκίων, διατηρώντας τα στο εύρος 0-0.25% που αποτελεί και το ιστορικό του χαμηλό, επικαλούμενη την «εύθραυστη» ανάπτυξη στην Κίνα και το χαμηλά επίπεδα πληθωρισμού. Όπως γίνεται αντιληπτό, στο άκουσμα της ανακοίνωσης το δολάριο κατέγραψε σημαντικές απώλειες, ενώ παρατηρήθηκαν ροές προς τα παράγωγα του χρυσού.

Στην Ευρωπαϊκή συνεδρίαση, καθώς οι σημαντικές ανακοινώσεις πραγματοποιήθηκαν μετά την ολοκλήρωση των συναλλαγών, οι επενδυτές επέλεξαν να αποστασιοποιηθούν, οδηγώντας σε οριακές μεταβολές τους βασικούς δέκτες. Σε αυτό το πλαίσιο οι DAX και CAC ενισχύθηκαν κατά 0.02% και 0.2%, ενώ ο Βρετανικός FTSE υποχώρησε κατά 0.68%.

Σχεδόν αμετάβλητος ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Γενικός Δείκτης του χρηματιστηρίου Αθηνών, με οριακές απώλειες κατά 0.02% και τις μετοχές της πραγματικής οικονομίας να υπεραποδίδουν για άλλη μια φορά έναντι των τραπεζών. Σε μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη, η απόδοση του δεκαετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε στο 8.58%, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους.

Στις ΗΠΑ, τα κέρδη κατά την έναρξη των συναλλαγών μετριάστηκαν και σε μερικές περιπτώσεις αντιστράφηκαν, καθώς η πρόεδρος της Fed, Janet Yellen, εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτική για την παγκόσμια ανάπτυξη και τις πιθανές επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν λόγω των κλυδωνισμών στην Κίνα, προκαλώντας ανησυχία στους επενδυτικού κύκλους. Σαν αποτέλεσμα, οι Dow Jones και S&P 500 υποχώρησαν κατά 0.39% και 0.26%, ενώ ο τεχνολογικός NASDAQ κατέγραψε οριακή άνοδο κατά 0.1%.

Πτωτικά κινούνται οι Ασιατικές αγορές κατά την πρωινή συνεδρίαση, σε μια προσπάθεια των επενδυτών να αποτιμήσουν την επίπτωση που θα έχουν κατά το επόμενο διάστημα τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η απόφαση της Fed. Στο Χονγκ Κόνγκ ο Hang Seng καταγράφει οριακές απώλειες κατά 0.04%, ενώ στο Τόκιο ο Nikkei υποχωρεί κατά 1.76%.

Τέλος, στην αγορά συναλλάγματος το Ευρώ σημειώνει διορθωτικές τάσεις μετά από τα χθεσινά κέρδη, υποχωρώντας κατά 0.24%, 0.32% και 0.52% σε σχέση με το Δολάριο ΗΠΑ (1.1408), τη Βρετανική Στερλίνα (0.7311) και το Γιέν Ιαπωνίας (136.53).

Στο σημερινό ήπιο οικονομικό ημερολόγιο, ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για την Ευρωζώνη, καθώς και του προπορευόμενου δείκτη του Conference Board για τις ΗΠΑ, που έχουν προγραμματιστεί για τις 08:00 και 14:00 GMT, αντίστοιχα.

Από το τμήμα ανάλυσης της Trade01

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top