Θα «σβήνουν από το χάρτη» τις επιχειρήσεις που κλέβουν ΦΠΑ-Δείτε πότε και πως θα τιμωρούνται

Με απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου

​Σε διαγραφές Αριθμών Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) σε επιχειρήσεις εισαγωγών και εξαγωγών που κλέβουν ΦΠΑ μέσω τριγωνικών εικονικών συναλλαγών θα προχωρεί η Γενική ��ραμματεία Δημοσίων Εσόδων, με απόφαση της Κατερίνας Σαββαϊδου.

Η απενεργοποίηση του ΑΦΜ για τις επιχειρήσεις για τις οποίες υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις φοροδιαφυγής θα γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες, καθώς το φαινόμενο των πλαστών- εικονικών τιμολογίων και οι απάτες σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου με το στήσιμο μαϊμού εταιρειών έχουν πάρει διαστάσεις επιδημίας

Αν η επιχείρηση έχει μπει σε «μαύρη λίστα» άλλης χώρας ή υπάρχει βεβαιότητα για εικονικές συναλλαγές με στόχο την κλοπή ΦΠΑ, απλώς αποστέλλεται ένα ενημερωτικό ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail) ότι ο ΑΦΜ έχει απενεργοποιηθεί.

Πιο συγκεκριμένα, αν διαπιστωθεί ότι μια επιχείρηση με ενδοκοινοτικές συναλλαγές για έναν χρόνο δεν έχει υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ ή για έναν χρόνο υποβάλλει μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ, τότε αυτομάτως το ΑΦΜ της επιχείρησης θα απενεργοποιείται.

Επίσης, το ΑΦΜ θα διαγράφεται όταν διαπιστώνεται πως ο φορολογούμενος δεν βρίσκεται στη διεύθυνση που έχει δηλώσει ως έδρα ή ότι έχει παύσει ή έχει αναστείλει την οικονομική του δραστηριότητα και δεν έχει ενημερώσει την αρμόδια εφορία.

Παράλληλα, το ΑΦΜ θα απενεργοποιείται όταν διαπιστώνεται πως η επιχείρηση έχει διαπράξει φοροδιαφυγή όσον αφορά στον ΦΠΑ (μη απόδοση του φόρου, ανακριβής συμψηφισμός κ.λπ.) ή αρνείται να επιδείξει ή να παράσχει πρόσβαση σε πρωτότυπα λογιστικά έγγραφα, τα οποία ζητούνται από τη φορολογική διοίκηση.

Με την διαγραφή του ΑΦΜ θα ακυρώνεται κάθε δυνατότητα συναλλαγής από την επιχείρηση! Με απλά λόγια, η επιχείρηση θα σβήνεται από τον χάρτη, θα …πεθαίνει!

Μόνο σε ειδικές περιπτώσεις η ΓΓΔΕ θα δίνει προθεσμία 10 ημερών στην επιχείρηση για να δώσει εξηγήσεις, στέλνοντας της έγγραφη προειδοποίηση αναστολής ΑΦΜ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top