Ανασκόπηση διεθνών αγορών για τις 14/09/2015

Όλες οι εξελίξεις

Ανασκόπηση διεθνών αγορών για τις 14/09/2015

​Στο ξεκίνημα μιας αρκετά σημαντικής εβδομάδας και με το βλέμμα στραμμένο στην τακτική συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας την ερχόμενη Πέμπτη, οι επενδυτές φαίνεται να τηρούν στάση αναμονής οδηγώντας σε συνεδριάσεις με ήπιες διακυμάνσεις κ��ι χαμηλούς όγκους συναλλαγών.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή συνεδρίαση, πτωτικά κινήθηκαν οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες, με τις απώλειες να εστιάζονται κυρίως στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έδωσε το πράσινο φως στις Telenor ASA και TeliaSonera AB για συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους στη Δανία. Κατά την ολοκλήρωση των συναλλαγών οι FTSE, DAX και CAC υποχωρούσαν κατά 0.62%, 0.85% και 1.04%. Παράλληλα, η τιμή του αργού πετρελαίου κατέγραψε νέα πτώση μετά από την τελευταία αναφορά της Goldman Sachs σχετικά με την υπερπροσφορά που παρατηρείται στον εν λόγω κλάδο.

Στη συνεδρίαση της λεωφόρου Αθηνών, το επιβαρυμένο κλίμα από την Ευρωπαϊκή συνεδρίαση μετριάστηκε από τη διάχυτη αισιοδοξία ότι από τις εκλογές θα προκύψει κάποιο κυβερνητικό σχήμα ευρύτερων συνεργασιών που θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο αίτημα για πολιτική σταθερότητα. Σαν αποτέλεσμα οι αρχικές απώλειες του Γενικού Δείκτη περιορίστηκαν στο -0.19%, ενώ ο συναλλακτικός όγκος δεν ξεπέρασε τα 28 εκατ. Ευρώ. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις επόμενες συνεδριάσεις του χρηματιστήριού Αθηνών, καθώς αργά το βράδυ της Παρασκευής ο οίκος FTSE υποβάθμισε το Ελληνικό χρηματιστήριο σε "προηγμένη αναπτυσσόμενη αγορά" από αναπτυγμένη, δημιουργώντας με αυτήν την απόφαση νέα δεδομένα για την εγχώρια αγορά.

Στις ΗΠΑ, παρά τη μειωμένη μέτρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης των Reuters/Michigan κατά 6.2 μονάδες σε μηνιαία βάση, οι επενδυτές αποτιμήσαν θετικά το γεγονός ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού παρέμεινε αμετάβλητος στο 0.2%, ενώ υπήρχε διάχυτη η φημολογία ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα παραμένει προσεκτική στο θέμα των επιτοκίων. Αποτέλεσμα των ανωτέρω ήταν οι Dow Jones, NASDAQ και S&P 500 να ενισχυθούν κατά 0.63%, 0.54% και 0.45%, αντίστοιχα.

Στην πρωινή συνεδρίαση καταγράφονται μικτές τάσεις στις Ασιατικές αγορές, καθώς οι αντικρουόμενες επιδόσεις της Κινεζικής οικονομίας στο λιανεμπόριο και στη βιομηχανία έχουν προκαλέσει σύγχυση στους επενδυτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 6.1%, χάνοντας τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 6.5%, ενώ οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 10.5%, ξεπερνώντας οριακά τις εκτιμήσεις που τοποθετούσαν τον πήχη στο 10.4%. Παράλληλα, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί μέχρι τις αυριανές ανακοινώσεις της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ). Σε αυτό το πλαίσιο ο Hang Seng στο Χονγκ Κόνγκ ενισχύεται κατά 0.22%, ενώ ο Ιαπωνικός Nikkei σημειώνει απώλειες κατά 1.12%.

Τέλος, στην αγορά συναλλάγματος το Ευρώ καταγράφει ήπιες διακυμάνσεις σήμερα το πρωί, με οριακή άνοδο κατά 0.03% σε σχέση με το Δολάριο ΗΠΑ (1.1341), ενώ υποχωρεί κατά 0.04% και 0.13% έναντι της Βρετανικής Στερλίνας (0.7347) και του Ιαπωνικού Γιέν (136.54).

Στο σημερινό, σχετικά ήπιο, οικονομικό ημερολόγιο ξεχωρίζει η βιομηχανική παραγωγή για την Ευρωζώνη, καθώς και οι δημοπρασίες τρίμηνων και εξάμηνων εντόκων γραμματίων στις ΗΠΑ, που έχουν προγραμματιστεί για τις 09:00 και 15:30 GMT, αντίστοιχα.

Απο το τμήμα ανάλυσης της Trade01

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top