Capital Controls: Οι αλλαγές που εξετάζει το ΥΠΟΙΚ για την εξόφληση δανείων

Ποιο είναι το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο

Capital Controls: Οι αλλαγές που εξετάζει το ΥΠΟΙΚ για την εξόφληση δανείων

​Νέες αλλαγές στα capital controls εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για την εξόφληση των δανείων που έχουν πάρει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Λόγω του περιορισμού που έχει επιβληθεί στις καταθέσεις, σήμερα δεν επιτρέπεται η εξόφληση ενός δανείου με μεταφορά των κεφαλαίων από το εξωτερικό, μιας και τα ενήμερα δάνεια χρησιμοποιούνται από τις τράπεζες ως ενέχυρα προς τον Μηχανισμό Ρευστότητας.

Σύμφωνα λοιπόν με το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο, στο πλαίσιο χαλάρωσης των capital controls, όταν ένας δανειολήπτης έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει το δάνειό του, το ποσό θα μεταφέρεται σε έναν ειδικό λογαριασμό που θα συσταθεί με εγγύηση ρευστού, χωρίς να εμποδίζεται η τράπεζα να χρησιμοποιεί το δάνειο ως εγγύηση.

Αυτό θα γίνει, καθώς μετά την επιβολή των capital controls αρκετοί δανειολήπτες που είχαν χρήματα στους λογαριασμούς τους δεν μπορούσαν να εξοφλήσουν τα δάνειά τους, μέσω e-banking.

Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο σχεδόν των ενήμερων δανείων χρησιμοποιούνται ως εγγυήσεις στο ευρωσύστημα, ώστε οι ελληνικές τράπεζες να λαμβάνουν έκτακτη ρευστ��τητα μέσω του ELA.

Αν κάποιος λοιπόν προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του με λεφτά που βρίσκονται μπλοκαρισμένα στις τράπεζες, θα πρέπει το δάνειο αυτό να αφαιρεθεί από τις εγγυήσεις που έχουν δοθεί στην ΕΚΤ.

Επίσης, αν κάποιος έχει ένα δάνειο 200.000 ευρώ σε μια τράπεζα και καταθέσεις σε μια άλλη, κάνοντας τη μεταφορά για να πληρώσει το δάνειό του, αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην τράπεζα από την οποία έφυγε η κατάθεση.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top