Ανασκόπηση διεθνών αγορών για τις 04/09/2015

Όλες οι εξελίξεις και τα νεότερα των χρηματαγορών

Ανασκόπηση διεθνών αγορών για τις 04/09/2015

Με ώθηση από τις δηλώσεις του Κεντρικού Τραπεζίτη της Ευρωζώνης οι βασικοί δείκτες κατέγραψαν ισχυρή ά��οδο κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ενώ το επενδυτικό ενδιαφέρον μετατοπίζεται πλέον στη σημερινή ανακοίνωση των μισθοδοσιών στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, o Mario Draghi μετά το πέρας της συνεδρίασης και κατά την προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου επισήμανε ότι τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει η Τράπεζα είναι αρκετά ευέλικτα και η χρήση τους μπορεί να παραταθεί και πέρα από το Σεπτέμβριο του 2016 που είναι η κανονική λήξη του προγράμματος. Παράλληλα επανέλαβε τις ανησυχίες για τον αποπληθωρισμό και τον αντίκτυπο στο ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης, αναθεωρώντας πτωτικά κατά 0.1% την ανάπτυξη στην Ένωση για το 2015. Όπως γίνεται κατανοητό, οι αγορές υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό την τοποθέτηση του Κεντρικού Τραπεζίτη ενώ παράλληλα το Ευρώ δέχτηκε ισχυρές πιέσεις σε σχέση με τα βασικά νομίσματα. Σε αυτό το πλαίσιο οι FTSE, DAX και CAC ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με άνοδο κατά 1.82%, 2.68% και 2.17%.

Στη συνεδρίαση της λεωφόρου Αθηνών το κλίμα ήταν θετικό από τα πρώτα λεπτά συναλλαγών, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν θετικά την είδηση για μείωση του ELA κατά 600 εκατ. Ευρώ, ενώ μετά τις 15:30 και την ομιλία του Mario Draghi, τα κέρδη διευρύνθηκαν και ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με άνοδο κατά 3.61%. Θα πρέπει να επισημάνουμε όμως, ότι ενώ ο συναλλακτικός όγκος ήταν αυξημένος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, δεν ξεπέρασε τα 35 εκατ. Ευρώ, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για τη βιωσιμότητα και τη διάρκεια αυτής της αναλαμπής.

Στις ΗΠΑ το αρχικό κλίμα αισιοδοξίας μεταβλήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, καθώς οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 12.000 σε εβδομαδιαία βάση, προκαλώντας προβληματισμό για την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας. Η μέτρηση αυτή αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς δημοσιεύτηκε μια ημέρα πριν από την πολυαναμενόμενη ανακοίνωση για το επίπεδο των μισθοδοσιών που αξιολογείται ως ο πιο αντιπροσωπευτικός δείκτης της αγοράς εργασίας. Αποτέλεσμα των ανωτέρω ήταν οι Dow Jones και S&P 500 να μετριάσουν τα αρχικά κέρδη και να ενισχυθούν κατά 0.14% και 0.12%, ενώ ο τεχνολογικός NASDAQ ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με απώλειες κατά 0.35%.

Στην πρωινή συνεδρίαση οι αγορές στην Κίνα παρέμειναν κλειστές και σήμερα λόγω αργίας, ενώ στις υπόλοιπες Ασιατικές αγορές καταγράφονται απώλειες. Στο Τόκιο ο Ιαπωνικός Nikkei σημειώνει ισχυρή πτώση κατά 2.15%, καθώς το Γιέν καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο από τις αρχές του έτους, επιβαρύνοντας τις μετοχές των εξαγωγικών κλάδων.
Τέλος, στην αγορά συναλλάγματος το Ευρώ καταγράφει ήπιες διακυμάνσεις μετά από τις χτεσινές απώλειες με οριακή άνοδο κατά 0.06% και 0.16% σε σχέση με το Δολάριο ΗΠΑ (1.1130) και τη Βρετανική Στερλίνα (0.7302), ενώ υποχωρεί κατά 0.49% σε σχέση με το Γιέν Ιαπωνίας (132.91).

Η σημερινή συνεδρίαση κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική κυρίως για τις αγορές στις ΗΠΑ και την αγορά συναλλάγματος, καθώς αναμένονται στις 12:30 GMT οι μετρήσεις για την αγορά εργασίας με πιο σημαντική όπως προαναφέρθηκε, τα επίπεδα των μισθοδοσιών εξαιρουμένου του γεωργικού τομέα (non-farm payrolls).

Απο το τμήμα ανάλυσης της Trade01

www.trade01.gr

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top