Ανασκόπηση διεθνών αγορών για τις 02/09/2015

Όλες οι εξελίξεις και τα νεότερα των χρηματαγορών

​Η χθεσινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από ισχυρές πιέσεις σε όλες τ��ς αγορές και τους χρηματιστηριακούς δείκτες, με τις εξελίξεις στην Κίνα να πυροδοτούν ένα νέο κύμα ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη. Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε είναι ότι καταγράφηκαν μεμονωμένα κέρδη στο χρυσό και στο δείκτη φόβου VIX.

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή συνεδρίαση, το κλίμα επιδεινώθηκε περαιτέρω από τη μέτρηση του μεταποιητικού PMI για την Ευρωζώνη που εκδίδει η Markit ο οποίος ανήλθε στο επίπεδο 52.3, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Μια πιο λεπτομερής ανάγνωση στις επιμέρους μετρήσεις του δείκτη καταδεικνύει και τις διαρθρωτικές διαφορές που υπάρχουν στη νομισματική ένωση, καθώς οι εν λόγω μετρήσεις για Ιταλία και Γαλλία μαρτυρούν επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας, ενώ στη Γερμανία παρατηρείται επέκταση. Παράλληλα, οι τιμές στο αργό πετρέλαιο υποχώρησαν εκ νέου, με τα συμβόλαια παραδόσεως Οκτωβρίου να διαμορφώνονται στα 45.41 δολάρια για το WTI και στα 49.56 δολάρια για το Brent. Αποτέλεσμα των ανωτέρω ήταν οι FTSE, DAX και CAC να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές με απώλειες κατά 3.03%, 2.38% και 2.4%, αντίστοιχα.

Η εικόνα δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική στο χρηματιστήριο Αθηνών, όπου ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0.43%, μακριά από τα χαμηλά ημέρας και βοηθούμενος από κάποιες εντολές αγοράς που εμφανίστηκαν σε χαρτιά υψηλής κεφαλαιοποίησης προς την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. Ο συναλλακτικός όγκος δεν ξεπέρασε τα 27 εκατ. Ευρώ, που αποτελεί μια από τις χαμηλότερες μετρήσεις του έτους, με τους αναλυτές να αποδίδουν την εν λόγω εξέλιξη όχι μόνο στην έλλειψη ε��ενδυτικού ενδιαφέροντος για την εγχώρια αγορά, αλλά και στους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο των κεφαλαιακών ελέγχων.

Στις ΗΠΑ, η χθεσινή ήταν η τρίτη χειρότερη συνεδρίαση από την αρχή του έτους, με το αρνητικό κλίμα να τροφοδοτείται περαιτέρω από τη χαμηλή μέτρηση για το μεταποιητικό κλάδο που κατέδειξαν οι μετρήσεις της Markit και του ινστιτούτου ISM. Αν και οι δύο μετρήσεις δεν συγκλίνουν απόλυτα, καταδεικνύουν περιορισμό της δραστηριότητας του δευτερογενή τομέα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 μηνών. Σε αυτό το πλαίσιο οι Dow Jones, NASDAQ και S&P 500 υποχώρησαν κατά 2.84%, 2.94% και 2.96%.

Στην πρωινή συνεδρίαση συνεχίζονται οι απώλειες στις Ασιατικές αγορές, με σαφώς μειωμένη ένταση σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα. Ο Hang Seng σ��ο Χόνγκ Κονγκ υποχωρεί κατά 0.62%, ενώ στο Τόκιο ο Nikkei αναίρεσε τα αρχικά κέρδη και υποχωρεί κατά 0.5%.

Τέλος, στην αγορά συναλλάγματος το Ευρώ διορθώνει από τα χθεσινά κέρδη, υποχωρώντας κατά 0.28% και 0.35% έναντι του Δολαρίου ΗΠΑ (1.1283) και της Βρετανικής Στερλίνας (0.7368), ενώ ενισχύεται κατά 0.31% σε σχέση με το Ιαπωνικό Γιέν (135.49).

Στο σημερινό οικονομικό ημερολόγιο το ενδιαφέρον των επενδυτών αναμένεται να συγκεντρώσουν οι ανακοινώσεις για το δείκτη τιμών παραγωγού της Ευρωζώνης και των βιομηχανικών παραγγελιών στις ΗΠΑ, που έχουν προγραμματιστεί για τις 09:00 και 14:00 GMT, αντίστοιχα.

Απο το τμήμα ανάλυσης της Trade01

www.trade01.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top