Το γράφημα της… καταστροφής: Πρωτοφανής έκρηξη των «κόκκινων» δανείων

Εκτιμήσεις ότι μπορεί και να υπερβαίνουν τα 100 δισ. ευρώ

Το γράφημα της… καταστροφής: Πρωτοφανής έκρηξη των «κόκκινων» δανείων
Άλμα έξι ποσοστιαίων μονάδων κατέγραψαν σε πέντε μήνες οι επίσημες επισφάλειες των ελληνικών τραπεζών, με τον δείκτη για τις καθυστερήσεις άνω των 90 ημερών να ανέρχεται πλέον στο 41% από 35% στο πρώτο τρίμηνο.
Οι συνθήκες ύφεσης, η αβεβαιότητα και επιπλέον οι κεφαλαιακοί έλεγχοι ανατρέπουν τις προσπάθειες διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, τα οποία έφθασαν τα 85 δισ. ευρώ επί των σημερινών υπολοίπων δανείων ενώ -αν συνεκτιμηθεί η συνολική έκθεση σε πιθανά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα- υπερβαίνουν κατά πολύ τα 100 δισ. ευρώ.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πολλά ρυθμισμένα δάνεια, τα οποία παρουσιάζουν υψηλό ρίσκο να εμφανίσουν καθυστέρηση, οι τράπεζες τα κρατούν πάση θυσία «εν ζωή» προκειμένου να μην τα περάσουν σε οριστική καθυστέρηση.
Το νέο μνημόνιο περιγράφει σαφή βήματα και χρονοδιάγραμμα για τη βελτίωση της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δίνοντας έναν οδικό χάρτη που προβλέπει το ξεκαθάρισμα των κόκκινων χαρτοφυλακίων και εκτείνεται ώς τα μέσα του 2016, ώστε να εξυγιανθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών οριστικά.
Ήδη κινούνται οι διαδικασίες, ενώ ως τον Δεκέμβριο θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα καταγράψει τα χρέη μεγαλοοφειλετών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες. Μέσω του μηχανισμού αυτού και έως τα τέλη Μαρτίου του 2016, θα πρέπει να έχει γίνει κατηγοριοποίηση των μεγάλων οφειλετών με βάση τη βιωσιμότητά τους.
Ως τον Φεβρουάριο του 2016 οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει με την Τράπεζα της Ελλάδος ένα σχέδιο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων που θα περιλαμβάνει αναδιαρθρώσεις, τη δημιουργία εταιρειών joint ventures, αλλά και πώληση χαρτοφυλακίων δανείων.
Το σχέδιο αυτό θα παρακολουθείται σε τετράμηνη βάση, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2016.
ekseliksi-episfaleion-epi-tou-xartofulakiou-daneiou.jpg
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top