ΕΚΤ: Ζητά νέα στοιχεία για την αξιολόγηση των τραπεζών

Δείτε τι προβλέπει σχετική οδηγία

​Νέα στοιχεία για την αξιολόγηση της ευρωστίας των τραπεζών της Ευρωζώνης και της ��υνατότητάς τους να χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με οδηγία, που τροποποιεί τους κανόνες για την εφαρμογή της νομισματικής πολιτική της.

Παράλληλα, με την ίδια οδηγία (ECB/2015/27), προβλέπεται η διεύρ��νση των τίτλων που κάνει δεκτούς η ΕΚΤ ως ενέχυρα για τη χρηματοδότηση των τραπεζών, επιτρέποντας να χρησιμοποιούνται για τον σκοπό αυτό και «μη διαπραγματεύσιμοι τίτλοι χρέους που βασίζονται σε επιλέξιμες πιστωτικές απαιτήσεις».

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΚΤ ζητεί από τις τράπεζες να δίνουν τριμηνιαία στοιχεία για τους συντελεστές κεφαλαίων, μόχλευσης και ρευστότητάς τους σε ατομική και ενοποιημένη βάση, σύμφωνα με τις εποπτικές απαιτήσεις.

Στην αξιολόγησή της για την ευρωστία των τραπεζών, η ΕΚΤ μπορεί να λαμβάνει υπ΄όψιν τις πληροφορίες αυτές ή πληροφορίες συγκρίσιμου επιπέδου.

Όσον αφορά στους νέους τίτλους που μπορεί να επιλεγούν ως ενέχυρα για την αναχρηματοδότηση των τραπεζών, η οδηγία αφορά στους τίτλους που:

α) στηρίζονται σε πιστωτικές απαιτήσεις, οι οποίες είναι επιλέξιμες ως ενέχυρα στο ευρωσύστημα σε ατομική βάση,
β) έχουν διπλή αναφορά, δηλαδή στο πιστωτικό ίδρυμα που είναι η πηγή των πιστωτικών απαιτήσεων και στις ίδιες τις υποκείμενες πιστωτικές απαιτήσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top