Κόβονται στη μέση τα εφάπαξ με εντολή… άνωθεν

Πάνω από 42.000 υπάλληλοι στην αναμονή

Στον αέρα βρίσκεται η καταβολή του εφάπαξ για περισσότερους από 42.000 δημοσίους υπαλλήλους συνολικού κόστους 1,2 δισ. ευρώ, καθώς το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) έχει στη διάθεσή του μόλις 150 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή έχουν «παγώσει» 19.000 αιτήσεις εφάπαξ που έχουν υποβληθεί σε Τομείς Πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα, ορισμένοι εκ των οποίων διαθέτουν τα απαιτούμενα ποσά αλλά δεν μπορούν να τα καταβάλουν.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δεν κατάφερε να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» του νέου μαθηματικού τύπου υπολογισμού των εφάπαξ, ο οποίος, σύμφωνα με το μνημόνιο, έπρεπε να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου φέτος, με αποτέλεσμα ο χρόνος αναμονής διεκπεραίωσης των αιτήσεων να φτάνει τα 2 έτη.

Σύμφωνα με ειδικούς στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, η μεγάλη καθυστέρηση αποσαφήνισης του τρόπου εξεύρεσης λύσης, σε συνδυασμό με την οικονομική υστέρηση των ταμείων και την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, θα οδηγήσει εκ του αποτελέσματος στην εφαρμογή του μαθηματικού τύπου που προκρίνουν οι «θεσμοί», η οποία προβλέπει τη δραστική μείωση των καταβαλλόμενων ποσών έως και το 50% του αρχικού.

Αυτή τη στιγμή, το ΤΠΔΥ καταβάλλει κατά μέσο όρο σε όλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων 29.000 ευρώ εφάπαξ, ενώ με τα νέα δεδομένα το ποσό αυτό δεν θα ξεπερνά τα 16.000 ευρώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top