ΔΝΤ: από το 2010 είχε αμφιβολίες για την ελληνική διάσωση!

Τι αναφέρει το Reuters με βάση αδημοσίευτα πρακτικά του Ταμείου

​Τις αμφιβολίες που εξαρχής είχε το ΔΝΤ για τα σχέδια διάσωσης της Ελλάδας, που ξεκίνησαν πριν από πέντε χρ��νια, καταγράφει έρευνα του Reuters, φέρνοντας στο φως αδημοσίευτα πρακτικά του Ταμείου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που έχει τον τίτλο «Πώς το ατύχημα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, αλλάζει το Ταμείο», η πλειοψηφία σχεδόν των διευθυντών του θεωρούσε στις 9 Μαΐου του 2010 ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν θα ήταν αποτελεσματικό.

Η μεγαλύτερη ανησυχία για το πρόγραμμα ήταν ότι δεν προβλεπόταν αναδιάρθρωση του χρέους, θυμούνται αξιωματούχοι του ΔΝΤ. «Ήταν απόλυτα σαφές στο κτίριο του ΔΝΤ -όχι σε όλους, αλλά στη μεγάλη πλειοψηφία μας- ότι ήταν αναγκαία η αναδιάρθρωση», σημείωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΔΝΤ. Αλλά οι Ευρωπαίοι φοβόνταν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες που ήταν γεμάτες με ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να καταρρεύσουν και υποστήριξαν ότι μία αναδιάρθρωση του χρέους θα μετέδιδε τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας σε άλλα μέρη της Ευρωζώνης, παρακινώντας άλλες χώρες να ζητήσουν επίσης συμφωνίες για το χρέος τους», αναφέρεται, ενώ ένας υψηλόβαθμος οικονομολόγος του ΔΝΤ δηλώνει για το πρόγραμμα διάσωσης: «αντικειμενικά, φέραμε σε χειρότερη θέση την Ελλάδα… Δανείζεις μία χώρα που δεν είναι ήδη σε θέση να αποπληρώσει το χρέος της και αυτό δεν είναι η εντολή μας».

Πριν διαμορφωθεί το πρώτο «πακέτο», η Κριστίν Λαγκάρντ, που ήταν τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, συμφωνούσε με τον τότε Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ότι το ΔΝΤ δεν έπρεπε να συμμετέχει σε προγράμματα στην Ευρώπη. Όπως δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε στο Reuters, η άποψη της ήταν ότι «οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να διαμορφώσουν ένα επαρκές πακέτο, επαρκώς προστατευτικό, με επαρκές δίχτυ ασφαλείας για να φανεί ότι η Ευρώπη μπορο��σε να χειριστεί τα δικά της θέματα».

Tον Φεβρουάριο του 2012, οπότε οριστικοποιήθηκαν το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων και το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας, η κα. Λαγκάρντ, που στο μεταξύ είχε αναλάβει τα ηνία του ΔΝΤ, εξέφρασε τις ανησυχίες της. Ο τότε οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, Γκίκας Χαρδούβελης, δήλωσε: «Όλοι οι υπουργοί αλληλοσυγχαίρονταν και η Κριστίν Λαγκάρντ σηκώθηκε και είπε κάτι του τύπου: “παιδιά, μην αλληλοσυγχαίρεστε επειδή σε τρία χρόνια θα κληθείτε να δώσετε και άλλα λεφτά”. Δεν πίστευε ότι αυτή θα ήταν η τελική συμφωνία».

Tο ΔΝΤ, σημειώνει το δημοσίευμα, αναμένεται να συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά όχι πριν λάβει τη δέσμευση από την Ευρώπη ότι θα δοθεί στη Ελλ��δα κάποια μορφή ελάφρυνσης του τεράστιου χρέους της. Mάλιστα, δύο αξιωματούχοι του δηλώνουν πως ένας αυξανόμενος αριθμός των επιτελών του Ταμείου πιέζει για την κατάργηση του κανόνα «για την κατ΄εξαίρεση πρόσβαση», ώστε να επιτραπεί η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Ωστόσο, οι ΗΠΑ, που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος, πιστεύουν ότι ο κανόνας πρέπει να παραμείνει, ενώ η εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ευρωζώνη έχει εντείνει, επίσης, τη συζήτηση για την κυριαρχία του Ταμείου από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top