Ενιαία φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα εξετάζουν τρόικα και ΥΠΟΙΚ

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν-Δείτε ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Ενιαία φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα εξετάζουν τρόικα και ΥΠΟΙΚ

​Παρεμβάσεις στον τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων για να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση στην τρόικα, με νομοσχέδιο που σχεδιάζεται να έρθει στη Βουλή έως τον Νοέμβριο. Η κυριότερη από τις αλλαγές που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η ...επιστροφή της ενιαίας φορολογικής κλίμακας για εισόδημα από μισθούς και ενοίκια.

Με το σημερινό καθεστώς, το εισόδημα από μισθούς φορολογείται ξεχωριστά με αφορολόγητο έως 9.500 ευρώ, ενώ και το εισόδημα από ενοίκια φορολογείται ανεξάρτητα με συντελεστή 11% από το πρώτο ευρώ έως 12.000 ευρώ ετησίως και 33% για υψηλότερο εισόδημα. Αν πάμε σε… ενιαία κλίμακα, το εισόδημα θα αθροίζεται και θα υπολογίζεται ο φόρος.

Μεγάλοι χαμένοι αυτής της αλλαγής,θα είναι όσοι εκτός από μισθούς, έχουν και εισόδημα από ενοίκια.

Για παράδειγμα ένας φορολογούμενος με εισόδημα από μισθούς 15.000 ευρώ και εισόδημα από ενοίκια 10.000 ευρώ, πληρώνει φόρο εισοδήματος 2.300 ευρώ. Αν πάμε σε ενιαία φορολογική κλίμακα με το ίδιο αφορολόγητο όριο θα πληρώνει 3.800 ευρώ, δηλαδή 1.500 ευρώ περισσότερα.

Κερδισμένοι, όμως, θα είναι οι μικροϊδιοκτήτες που έχουν χαμηλό εισόδημα μόνο από ενοίκια. Ο ιδιοκτήτης που έχει ετήσιο εισόδημα από ενοίκια 5.000 ευρώ, πληρώνει σήμερα φόρο εισοδήματος 550 ευρώ. Με την ενιαία κλίμακα φορολόγησης θα είναι αφορολόγητος, καθώς το εισόδημά του θα είναι χαμηλότερο από το αφορολόγητο όριο των 9.500 ευρώ.

Από την ενιαία φορολογική κλίμακα πρόκειται να εξαιρεθούν τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, που θα εξακολουθήσουν να φορολογούνται με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top