Στον «πάγο» μπαίνουν οι αλλαγές στο νόμο Κατσέλη λόγω εκλογών

Εκκρεμεί η κοινή υπουργική απόφαση και αναβάλλεται η έναρξη της νέας δικαστικής περιόδου

Στον «πάγο» μπαίνουν οι αλλαγές στο νόμο Κατσέλη λόγω εκλογών

​Ο όγκος των υποθέσεων που υπάγονται στον νόμο Κατσέλη, η διευκρίνιση των αλλαγών που φέρνει η νέα τροπολογία και οι εκλογές, παρατείνουν την αγωνία για χιλιάδες υπερχρεωμένους δανειολήπτες.

Η δικαστική περίοδος, που συνήθως ξεκινά στα μέσα Σεπτέμβρη, παίρνει αναβολή για μετά τις εκλογές, όπως και η υπουργική απόφαση, που εκκρεμεί για τον ορισμό των προϋποθέσεων, υπό οποίες θα προστατεύεται η κύρια κατοικ��α.

Στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (σελ. 939, άρθρο 9) με τις παρεμβάσεις στο νόμο Κατσέλη διευκρινίζεται πως μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου αναμένεται η Κοινή Υπουργική απόφαση για τα κριτήρια προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εκδίδεται σε ένα μήνα από τη δημοσίευση του παρόντος, καθορίζονται τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται, προκειμένου να εξαιρεθεί η κυρία κατοικία του από τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου, ιδίως ως προς την αντικειμενική αξία του ακινήτου, το ύψος του συνόλου των οφειλών, κατά το χρόνο ολοκλήρωσης της κατάθεσης της αίτησης και το μικτό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη.

Ωστόσο, η κυβέρνηση τελεί υπό παραίτηση. Επομένως, η υπογραφή της απόφασης αναβάλλεται μέχρι τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης.

Όσοι έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη, πρέπει να έχουν κατά νου, πως μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα κληθούν να υποβάλλουν νέα-επικαιροποιημένα στοιχεία.

Όσοι έχουν δικάσιμο για μετά το 2018 θα κληθούν να υποβάλλουν αίτηση, ώστε να λάβουν νέα ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης, διαφορετικά το ειρηνοδικείο θα ορίζει αυτεπαγγέλτως χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του δανειολήπτη, νέα δικάσιμο.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top