ΕΝΦΙΑ: Σε 5 δόσεις ο φόρος!Ποιοι απαλλάσσονται και ποιοι δικαιούνται ΕΚΠΤΩΣΗ 20%-Παραδείγματα

Αναλυτικό ρεπορτάζ του Star-Πρώτη ανάρτηση: 19/08/2015 23:58

Σε πέντε και όχι έξι δόσεις, που ήταν πέρυσι, θα πληρωθεί φέτος ο ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Όσοι είχαν προσδοκίες, είτε για διόρθωση των αδικιών, είτε για περισσότερες δόσεις, ώστε να διευκολυνθεί η αποπληρωμή, θα απογοητευτούν!

«Η πρώτη δόση θα έρθει τον Οκτώβρη, η τελευταία το Φεβρουάριο, ενώ το εκκαθαριστικό μπορεί να έρθει το ίδιο. Για παράδειγμα αν κάποιος έχει ένα εκκαθαριστικό που στο σύνολο του είναι 600 ευρώ, πέρυσι η μηνιαία δόση έβγαινε στα 100 ευρώ, φέτος επειδή οι δόσεις θα είναι 5, θα βγαίνει 120 ευρώ» είπε στο Star, ο φοροτεχνικός B.Καραγρηγορίου.

Παράλληλα, οι γνώστες αδικίες του ΕΝΦΙΑ παραμένουν, καθώς τα ακίνητα των πολιτών εξακολουθούν να φορολογούνται με τις παλιές αντικειμενικές αξίες του 2007, που δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα.

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ εξακολουθούν να δικαιούνται όσοι έχουν στην οικογένεια άτομο με πάνω από 80% αναπηρία, όπως και τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, οι όποιοι πληρούν όμως συγκεκριμένα κριτήρια.

«Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα τους δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ. Εάν έχουν κάποιο τέκνο ή σύζυγο προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε ένα από αυτά και τα συνολικά τετραγωνικά της οικογενειακής τους περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 150 τμ» διευκρίνισε ο κ. B.Καραγρηγορίου.

Η έκπτωση του 20% για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα θα ισχύει και φέτος. Η διασταύρωση θα γίνεται ηλεκτρονικά, από τα αρχεία της ΔΕΗ και από τις φορολογικές δηλώσεις των πολιτών.

Οι φοροτεχνικοί υποστηρίζουν ότι οι ...λιγότερες και ακριβότερες δόσεις του ΕΝΦΙΑ θα επηρεάσουν αρνητικά την εισπραξιμότητα του φόρου.

ΒΙΝΤΕΟ STAR

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top